Beeld H.Hart van Jezus, Haren

Inleiding

Op de zuid-westelijke hoek van het Kerkplein te Haren staat een uit 1929 daterend vrijstaand HEILIG HARTBEELD, blijkens een inscriptie uitgevoerd door Van Bokhoven en Jonkers, 's-Hertogenbosch.

Omschrijving

Het kalkstenen Christusbeeld is gesteld op een dito sokkel, waarvan de vierkante plint via gestileerde klauwstukken overgaat in een achthoekige opbouw. Op de dekplaat staat de gebeitelde tekst: "Ik ben koning", op de sokkel de inscriptie: "Laat toekomen mijn rijk" en op de westelijke klauwstukken de tekens voor Alfa en Omega. Op de noordelijke zijde van het voetstuk van het beeld de inscriptie: "Van Bokhoven en Jonkers".

Waardering

Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang het heeft cultuurhistorische waarde daar het getuigt van een geestelijke ontwikkeling. Daarnaast heeft het vanwege de plaats in het werk van respectievelijk de architect en beeldhouwatelier architectuurhistorische waarde. Het is gaaf bewaard gebleven en het sluit aan bij de ter plekke reeds eerder beschermde kerkelijke bebouwing.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516614
Complexnaam
Pastorie, H.Hart, Kerkhof complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het betreft de bij het Klooster Bethlehem (rijksmonument) en de Sint Lambertuskerk (rijksmonument) te Haren gesitueerde kerkelijke complex van HEILIG HARTBEELD (1), PASTORIE (2) EN BAARHUISJE OP HET KERKHOF (3), alle daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en het eerste kwart van de twintigste eeuw.

Waardering

Het complex met bebouwing is van belang daar het getuigt van een geestelijke ontwikkeling. Daarnaast heeft het vanwege architect en beeldhouwatelier architectuurhistorische waarde, is het gaaf bewaard gebleven en sluit het aan bij de ter plekke reeds eerder beschermde kerkelijke bebouwing.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lietingstraat 2 5368 AC Haren BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 903 Megen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1929 1929 vervaardiging
Naar boven