Burgemeester van Erpstraat 51, Berghem

Inleiding

In 1925 werd aan de noordzijde van de Burgemeester van Erpstraat, grenzend aan de weidegronden, dit van een rijke baksteenornamentiek voorziene WOONHUIS/BOERDERIJ van het kortgeveltype opgetrokken in traditionalistische en expressionistische vormen. De architect is E.L. Jansen uit Ravenstein die ook het gemeentehuis aan de Burgemeester van Erpstraat 2 bouwde. De opdrachtgever was de heer A.W.J. van Erp van Breugel. Het pand heeft zijn oorspronkelijke functie behouden.

Omschrijving

Geheel vrijstaande onderkelderde kortgevelboerderij op rechthoekige grondslag met gevels van machinale baksteen en twee bouwlagen onder een met pannen gedekte mansardekap. De nokrichting van het pand staat loodrecht op de straat. Aan de straatzijde bevindt zich over de breedte van het pand een ondiepe tuin met beplanting. Het pand heeft een zeer rijke baksteenornamentiek, met name in de gevels van het woongedeelte. Centraal gelegen rondboogingang met rechthoekig lijstwerk met bakstenen pilasters daaromheen. Fraaie originele houten paneeldeur met uitvoerige ornamentiek. Recht gesloten vensters met een roedenverdeling in het bovenlicht. Links van de ingang bevindt zich een vijfhoekige erker met balkon en opengewerkte bakstenen borstwering. Overige baksteenornamentiek onder andere in hoekpenanten, lisenen, lijstwerk, tandlijsten, ontlastingsbogen en schoorstenen. Centraal geplaatst jaartalschild (1925) van baksteen. De houten goot van het woongedeelte rust op klosjes. Het bedrijfsgedeelte is aanmerkelijk soberder geornamenteerd dan het woongedeelte. Ook de goot ontbreekt hier. In de zijgevel van het achterste gedeelte zijn twee de dakrand doorsnijdende dakkapellen met hooiluiken aangebracht. Helemaal achteraan bevindt zich een recht gesloten, grote houten inrijpoort. Intern is het woongedeelte van het pand op de begane grond in tweeën gedeeld. Links bevinden zich achtereenvolgens de huiskamer, de keuken, het washuis. Rechts de salon, een suite en een stookplaats. Hierachter bevindt zich het stalgedeelte met veestallen, een paardenstal en een aardappelkelder. Boven het woongedeelte bevinden zich verder de slaapkamers van de hoofdbewoners en de meidenslaapkamer. Boven het stalgedeelte bevindt zich een hooizolder.

Waardering

Het woonhuis/boerderij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van sociaal-economische ontwikkelingen. Het woonhuis/boerderij heeft architectuurhistorisch belang wegens de zeer rijke baksteenornamentiek. De documentaire c.q. bouwhistorische toestand is van belang voor de geschiedenis van de landbouw. Het woonhuis/boerderij is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516595
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Burgemeester van Erpstraat 51 5351 AS Berghem Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 850 Berghem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1925 1925 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Jansen, E.L. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven