Pastorie, Maren-Kessel

Inleiding

PASTORIE, gebouwd in 1873 in Neo-Gotische stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhuis.

Omschrijving

De hoofdmassa van het eenlaagse gebouw is rechthoekig, het zadeldak is gedekt met leien in Maasdekking, met bovenop een dakruiter met spits. Aan beide zijden bevindt zich een lagere, eenlaagse aanbouw onder zadeldak, rechts gedekt met muldenpannen, links met oudhollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen.

Het pand is symmetrisch van opzet. Tussen de hoeklisenen en de rialerende middentravee met topgevel bevinden zich aan beide zijden twee getoogde achtruits schuifvensters met hardsteen dorpels. De plint is eveneens van hardsteen. Tussen de lisenen een drievoudige baksteen sierlijst in reliëf. In de risaliet een vleugeldeur met cassetten en twee staande ramen waarvoor smeedijzeren sierroosters.

Het getoogde bovenlicht is voorzien van een figuratieve glas-in-loodvoorstelling; voor het raam een ijzeren sierrooster met cirkelpatronen. In de topgevel een getoogd zesruits schuifvenster en een rond raam met spaakvormige roeden. De trappen hebben een geprofileerde kraagsteen en hardsteen gekanteelde afdekplaten, de bovenste met een piron. Op de nok een opengewerkte vierkante dakruiter met driepassen en spits met haan. De zijgevels rechts en links hebben drie getoogde zesruits schuifvensters en een rond raam in de nok. De haakse aanbouwen hebben hoeklisenen doorgaand in de puntgevel als klimmend segmentboogfries en een hardsteen nokbekroning. Links een achtruits stolpvenster, rechts een getoogde poort met houten deuren. Zijgevels met drie getoogde achtruits schuifvensters. De achtergevel van de hoofdmassa heeft in het midden een risaliet met deur en aan weerskanten twee achtruits vensters, met deels veranderde indeling.

Het huis is geheel vrij gelegen en aan alle zijden omringd door een siertuin, links achter met een boomgaard met fruitbomen en struiken.

Waardering

De pastorie met tuin en boomgaard is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de landelijke dorpspastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de verzorgde detaillering en de harmonische verhoudingen. Zij heeft ensemblewaarden vanwege de ligging, verbonden met de ontwikkeling van het vroegere kerkdorp Kessel. Zij is als landelijke pastorie betrekkelijk zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516578
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Boomgaard Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkpad 3 5398 CC Maren-Kessel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1130 Alem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1873 1873 vervaardiging
Naar boven