Begraafplaats, Maren-Kessel

Inleiding

Het HEILIG HARTBEELD is opgericht rond 1925 en uitgevoerd in in Art Décostijl. Het beeld staat ver van de openbare weg, aan de zijde van het kerkhof in een bosrijk gedeelte. In de loop van de tijd zijn onderdelen van het beeld verdwenen.

Omschrijving

Het natuurstenen beeld rust op een rechthoekige grondplaat, waarop een drieledige verspringende sokkel beelden van Christus met engelen aan weerskanten. De linkersokkel bezit een wapen met leeuw, de rechtersokkel heeft een wapenschild waarop een griffioen met een bundel in de bek staat afgebeeld. De middelste sokkel is voorzien van een kruis; stenen banden verbinden de voorstellingen onderling.

Hierop staat de tekst: Maren aan Zijn Koning.

De christusfiguur staat op een wereldbol en kijkt recht vooruit, de armen omlaag wijzend naar de geknielde engelen. De handen ontbreken. Hij draagt een kazuifel met randdecoratie en heeft op de borst een heilig hart met stralenkrans. Om het hoofd een stenen aureool.

De gestileerde gevleugelde engelen bezitten eveneens een aureool, al is dit bij de engel links deels afgebroken. Beide engelen ontberen handen en de vleugeltippen.

Waardering

Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotionele cultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwersateliers in het zuiden.

516549
Kerkcomplex

Inleiding

Het complex bestaat uit een nabij de voormalige pastorie gelegen HEILIG HARTBEELD (1) en een MONUMENT op het kerkhof (2) ernaast, op de hoek van de Oude Pastoriestraat en de Oude Kerkstraat. Tesamen geven deze relicten, uitgevoerd in verschillende stijlen, een beeld van het kerkelijk leven in de kleine landelijke gemeenschap van Maren. De bijbehorende kerk is in de Tweede Wereldoorlog verwoest, De pastorie is heden in gebruik als woonhuis en het kerkhof is niet meer in gebruik.

Waardering

Het complex van beeld en monumenten is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotionele en grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwateliers in het zuiden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Begraafplaats Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Oude Pastoriestraat 5 5398 JR Maren-Kessel Ja