Lithoijensedijk 4A

Inleiding

STUW, gebouwd in Functionalistische stijl tussen 1934 en 1936, naar technisch ontwerp van ir. P. Ph. Jansen, onder architectuur van ir. D.

Reich. De vistrap werd in 1954 veranderd. Rond 1975 zijn de stalen kozijnen in de heftorens vervangen door aluminium. Ook de korrelbekleding is rond 1975 aangebracht.

Omschrijving

De stuw bestaat uit vier naast elkaar geplaatste heftorens op rechthoekige plattegrond, met daartussen drie stalen wielschuiven van elk 38 meter lengte, versterkt met vakwerk. De schuiven worden bediend door kettingen Bij het zuidelijke landhoofd is de bestaande vistrap in 1954 gewijzigd. De bedoeling was dat vissen zo het hoogteverschil van twee meter konden overbruggen.

De stuw met heftorens staat haaks op de schutsluis en verbindt beide Maasoevers.

De heftorens zijn uitgevoerd in beton met een wit gekleurde korrelige afwerklaag. De torens zijn aan de onderzijde voorzien van afgeronde stroombrekers met een metalen balustrade. De stroombrekers zijn stroomafwaarts veel lager gebouwd. De torens worden onderling verbonden door een loopbrug met dichte stalen balustrade, aan de zijde van de waterkrachtcentrale bereikbaar via een wenteltrap en een verlenging van de stuwbrug, beiden uit 1990, aan de zuidzijde via een steektrap. De loopbrug aan stroomafwaartse zijde rust op een betonnen verbreding op de stroombreker. De torens zijn aan de bovenzijde voorzien van ramen. Stroomafwaarts zijn dit bij de landhoofden bandvensters op de hoeken. De middelste torens bezitten een drieruits staand raam. Alle torens hebben aan de voorzijde een uitkragend deel met bandvenster. De luifel hiervan en de uitkragende dakrand zijn van beton.

Waardering

De stuw is van algemeen belang. Het kunstwerk heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de sociaal-economische en waterstaatkundige ontwikkeling van het Maasgebied in het interbellum, met name als belangrijk onderdeel van de verbetering van de scheepvaart en de watervrijmaking van het gebied. Het heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling van deze werken. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het samengaan van functionalistische vormen en de modernste waterstaatstechnieken en materialen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de ruimere omgeving. Het is als voorbeeld van een belangrijk onderdeel van de Maaskanalisatie met een indrukwekkende vormgeving en omvang gaaf en zeldzaam.

516546
Schutsluis; stuw Maasverbetering

Inleiding

Het complex bestaat uit de SCHUTSLUIS (1) en de STUW (2) in de Maas. Het complex bevindt zich buiten de bebouwde kom tussen Lith en Lithoijen. Het geheel is gebouwd in Functionalistische stijl tussen 1932 en 1937. De bouw was noodzakelijk i.v.m. de slechte afwateringstoestand van de Maas, waardoor het land in het gebied Maaskant vaak overstroomde. Er werden enkele grote bochten in de Maas afgesneden, waardoor tevens de vaarroutes aanzienlijk werden verkort en de overlaten gedicht konden worden. Het eerste ontwerp was van de hand van dr. ir. C.W. Lely, na diens dood werd het project overgenomen door ir. P.Ph. Jansen. Het gerealiseerde technische ontwerp is van zijn hand. De architect was ir. D. Reich. De ontwikkeling van de beweegbare delen van de stuw geschiedde door Duitse ingenieurs. In 1954 is op het middeneiland een opzienershuisje gebouwd dat intussen is verdwenen. Verder zijn in de loop der jaren houten dukdalven vervangen door stalen palen. In 1990 is op het complex een centrale bediening in gebruik genomen. Ten noorden van de stuw is in 1990 een waterkrachtcentrale in gebruik genomen en is de stuwbrug daarvoor verlengd. Ten behoeve van de afgifte van chemisch afval is in 1992 een gebouwtje in gebruik genomen. Eind jaren negentig van de twintigste eeuw is een tweede sluis tot stand gekomen tussen de bestaande sluis en de stuw. Hiervoor is het sluiseiland met beplanting verwjderd. Beschermd worden de schutsluis en de stuw, de overige onderdelen van het complex vallen buiten de bescherming.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de sociaal-economische en waterstaatkundige ontwikkeling van het Maasgebied in het interbellum, met name als belangrijk onderdeel van de verbetering van de scheepvaart en de watervrijmaking van het gebied. Het heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling van deze werken. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het samengaan van functionalistische vormen en de modernste waterstaatstechnieken en materialen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de ruimere omgeving. Het is als voorbeeld van een belangrijk onderdeel van de Maaskanalisatie met een indrukwekkende vormgeving en omvang gaaf en zeldzaam.

Stuw Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Lith Sluismeester 1, Lithoijen, Lith Ja