Inleiding

KERKHOF H. LAMBERTUS, behorend bij en gelegen aan de noordzijde van de H. Lambertuskerk aan het Antoon Coolenplein 3. De plaats van het kerkhof is dezelfde als die van de voorgaande kerk. De begraafplaats heeft een regelmatige aanleg, bestaande uit een centraal pad met aan weerszijden graven, toeleidend op een Calvariegroep uit 1885. Elk beeld staat op een vernieuwde baksteen sokkel. Het houten kruis heeft een gietijzeren Corpus, het Maria- en Johannesbeeld zijn van Franse kalksteen. De uitvoering van het werk geschiedde door Marrier. Links en rechts van het pad richting de Calvariegroep staan twee beschermenswaardige stèles, respectievelijk daterend uit 1891 en 1860.

Het kerkhof is als geheel van belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling.

516543
R.K. kerk H. Lambertus

Inleiding

Het complex bestaat uit de H. Lambertuskerk en het ongenummerde kerkhof aa de Hertog Janstraat. De oude kerk, die verbonden was aan de pastorie, maakte plaats voor de in 1899-1900 naar ontwerp van C. Franssen gebouwde H. Lambertuskerk. Achter de kerk is de begraafplaats gesitueerd, voorzien van een Calvariegroep en diverse zerken uit deze en de vorige eeuw. Stilistisch gezien lopen de verschillende onderdelen uiteen van sober Classicistisch tot Neogotiek en Art Deco.

Waardering

Het complex is van belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur, voor het aanzien van Lith en gezien de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Kerkhof Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Lith BY Antoon Coolenplein 3,Lith, Lith Ja