Groningerstraatweg 64, Grijpskerk

Inleiding

VILLA met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd in 1891 in een Eclectische stijl. Onlangs heeft een algehele verbouwing plaatsgevonden waarbij het woonhuis en koetshuis intern zijn verbouwd en de gevels van het koetshuis opnieuw zijn ingedeeld.

Het pand is zeer beeldbepalend gelegen op een deels omhaagd ruim perceel op de hoek van de Groninger Straatweg en de Stationsstraat. Middels twee fronten presenteert het pand zich naar beide straten en vormt hierdoor een zeer fraaie entree naar het dorp Grijpskerk. Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1891 stammend ijzeren HEK op een gemetseld muurtje, met één beweegbaar deel. In de diepe tuin aan de Stationsstraat staan twee monumentale kastanjebomen.

VILLA met aangebouwd KOETSHUIS.

De één verdieping hoge VILLA op rechthoekige plattegrond heeft witgepleisterde gevels op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een afgeplat schilddak met leidekking bekroond met een ijzeren crête; houten kroonlijst; op het noordelijk dakvlak een zinken koekoek bekroond met een vaas waarin een ovaalvormig venster; zuidzijde niet-originele dakkapel; aangesmeerde schoorsteen. De gevels worden geleed door getoogde H-vensters met een gepleisterde omlijsting waaronder een naar voren springend gepleisterd vlak; gepleisterde hoekpilasters met blokmotieven met in het kapiteel een guirlande.

De entree in halfrond portiek bevindt zich centraal in de westgevel (front Stationsstraat) en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin gietijzeren panelen met halfrond bovenlicht; drie treden hoge hardstenen stoep; gekleurde tegelvloer. Het portiek wordt omlijst met gepleisterde pilasters; aan weerszijden in het portiek een gepleisterde halfronde nis. Boven de entree een halsgevel met klauwstukken bekroond met balvormige decoraties; dubbele houten paneeldeuren met glas en getoogd bovenlicht, het balkon is echter verdwenen. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters.

De halsgevel met klauwstukken, die wordt omlijst met pilasters en bekroond met een fronton waarin het jaartal 1891, bevindt zich links van de noordgevel (front Groninger Straatweg). In deze halsgevel twee H-vensters waarboven een T-venster waarvoor een gepleisterde nepbalustrade. Rechts van de halsgevel twee H-vensters.

In de oostgevel twee H-vensters, een gepleisterde getoogde nis en dubbele houten paneeldeuren waarin gietijzeren panelen met getoogd bovenlicht waarvoor een niet-originele stoep.

Centraal in de zuidgevel dubbele houten paneeldeuren, met een gepleisterde omlijsting, waarin glas en met getoogd bovenlicht; rechts een gepleisterde pilaster met blokmotieven. Links van de entree twee H-vensters en rechts twee T-vensters. Aan deze zijde is het koetshuis aangebouwd.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het aangebouwde KOETSHUIS heeft witgepleisterde gevels en wordt gedekt door een zadeldak waarop grijze kruispannen. De gevelindeling is niet oorspronkelijk.

Waardering

Villa met aangebouwd koetshuis en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met aangebouwd koetshuis uit 1891 in de provincie Groningen in Eclectische stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur