Kampweg 2, Onstwedde

Omschrijving

De SCHUUR (1939, Interbellum-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een overkragend tentdak waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; overkragende houten goot.

In de voorgevel (oostzijde) een opgeklampte houten deur en een liggend vierruits venster. In de zuidgevel een groot liggend venster met ijzeren roedenverdeling. In de achtergevel (westzijde) twee liggende vierruits vensters. In de noordgevel twee liggende vierruits vensters.

Schuur van algemeen belang:

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de villa.

516255
De Kamp

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een VILLA met aangebouwde GARAGE en vrijstaande SCHUUR, genaamd `De Kamp'(=stuk grond), ontworpen in 1939 door architect Groof uit Stadskanaal in een Interbellum-architectuur. De opdrachtgever, de heer J. Bruggers, was directeur van een kunstmestfabriek (tegenwoordig genaamd Agrarische Unie). Zeer bijzonder is dat behalve het exterieur het interieur (indeling en onderdelen) zich in een zeer oorspronkelijke staat bevindt. In het interieur zijn onder andere de originele Bruynzeel-keuken van Piet Zwart, de verlichting ontworpen door een ingenieur van Philips en de schuilkamer achter de beschoten kap nog helemaal intact.

Tevens is de tuin redelijk bewaard gebleven. Deze wordt aan de voor- en linkerzijde van de openbare weg gescheiden door een eenvoudige, uit 1939 stammende ERFAFSCHEIDING, die bestaat uit een laag gemetseld muurtje; de entree wordt gemarkeerd door gemetselde pijlers. De tuin is terrasvormig opgehoogd en in de tuin bevinden zich diverse perken, gazons, boomsoorten en paden belegd met flagstones. Aan de rechterzijde van het huis staan fruitbomen. Het complex is gelegen op een verhoogd terrasvormig terrein, net buiten de bebouwde kom van Onstwedde, aan de linkerzijde van de oude weg naar Mussel. De schuur ligt aan de achterzijde van de woning.

Waardering

Villa met aangebouwde garage, hek en erfafscheiding van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met schuur uit 1939 in de provincie Groningen in Interbellum-architectuur

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van de villa

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen