IJsseldijk 296, Krimpen aan den IJssel

Inleiding

SCHUUR aan het einde van 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex aan de zuidzijde van de IJsseldijk, buiten de bebouwde kom van Krimpen aan den IJssel.

Omschrijving

De vrijstaande schuur is opgetrokken in IJsselsteen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de gevels zijn muurankers bevestigd.

In de kopse oostelijke gevel is een rechtgesloten deur en een hooiluik geplaatst.

In de noordelijke gevel een staldeur en een segmentboogvormig stalvenster.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een stenen schuur op een 19e eeuws boerenerf. De schuur is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De schuur heeft ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex en is stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de dijk.

516061
boerderijcomplex

Inleiding

Complex bestaande uit een BOERDERIJ met een dwarsgeplaatst woonhuis en een vrijstaande SCHUUR, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving

Het complex van boerderij en schuur bevindt zich op een rechthoekig perceel dat met de smalle noordzijde aan de IJsseldijk is gelegen, buiten de bebouwde kom van Krimpen aan den IJssel. De boerderij ligt direct aan de dijk, met de nokrichting van het woonhuis parallel aan de dijk. De vrijstaande schuur ligt achter het stalgedeelte van de boerderij (zuidzijde) eveneens met de noklijn evenwijdig aan de dijk. Het complex is omgeven door een eenvoudige erfbeplanting

Waardering

Het complex van boerderij en schuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerenerf uit het einde van de 19e eeuw met een karakteristieke dijkligging.

De boerderij met schuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerenerf met een dwarshuisboerderij. De afzonderlijke erfonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex is stedenbouwkundig van belang als ensemble van functioneel en ruimtelijke gerelateerde onderdelen met een beeldbepalende situering aan de dijk.

IJsseldijk 296 2922 BM Krimpen aan den IJssel BY Ja
C 7935 Krimpen aan den IJssel