Oosteindseweg 64, Bergschenhoek

Inleiding

SCHUUR in Ambachtelijk Traditionele stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw, behorende bij het boerderijcomplex Oosteindseweg. De schuur ligt ten oosten van de boerderij met de nokrichting haaks op de weg. De schuur is op onderdelen gewijzigd.

Omschrijving

De schuur is opgetrokken in een geel IJsselstenen kruisverband op een rechthoekige plattegrond onder een met rode en gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met drie dakschilden; een windvaan op de nok. De frontgevel (noord) heeft drie zevenruits halfronde stalvensters en windveren. De lange zijde aan de kant van de boerderij heeft drie opgeklampte gedeelde deuren, een deur onder een drieruits bovenlicht en een nieuwe deur, geflankeerd door nieuwe ramen. Langs de kap loopt een nieuwe goot op ijzers. De achterzijde heeft een houten aanbouw met golfplaten lessenaarsdak. De andere lange zijde heeft drie zevenruits ramen met ronde bovenlichten, een deur en een zelfde moderne ingangspartij als aan de tegenovergelegen kant.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie.

De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en fuctionele relatie die de schuur met de boerderij onderhoudt.

De schuur is gaaf in hoofdvorm.

516049

Inleiding

BoerderijCOMPLEX grotendeels uit het laatste kwart van de 19de eeuw bestaande uit een BOERDERIJ en een SCHUUR in Ambachtelijk Traditionele stijl. De gevels van het woongedeelte zijn in een meer Eclectische stijl opgetrokken. Het complex is gelegen aan de hoofdstraat van Bergschenhoek, maar de relatie met het achterland is verloren gegaan door de nieuwe weg. De schuur is nog in bedrijf. Achter het woonhuis stond voorheen met de noklijn parallel een hoge wagenschuur en - wat meer naar achteren - stonden een houten schaapskooi en een tweede, kleinere schaapskooi.

Omschrijving

De teruggelegen boerderij met woonhuis wordt van de weg gescheiden door een sloot en is bereikbaar via een eenvoudige vaste brug. Ten oosten van de boerderij lig, in dwarsrichting, een lagere schuur.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde wegens de plaats in de agrarische ontwikelingsgeschiedenis van Bergschenhoek.

Het complex is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde wegens de vormgeving en de rijke detaillering van het eclectische woonhuis.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en fuctionele relatie die de verschillende onderdelen met elkaar onderhouden.

Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Oosteindseweg 64 2661 EE Bergschenhoek BY Ja