Bonne Hoeve, Egmond aan den Hoef

Inleiding

STOLPBOERDERIJ "Bonné Hoeve" is gebouwd in 1873 in de karakteristieke streek-eigen bouwtrant als vervanger van een boerderij die vanaf ca. 1600 op deze plaats heeft gestaan en die bekend was onder de naam "Boonen Hofstede". De boerderij is gelegen in het landelijk gebied in de uiterste noordoosthoek van de gemeente Egmond, tegen de grens met Alkmaar en is bereikbaar via een oprijlaan. De boerderij ligt op één van de oude eilanden in de vroegere Egmondermeer; het erf is geheel omzoomd met bomen en was oorspronkelijk omgeven door waterlopen.

Omschrijving

De stolpboerderij heeft een vierkant grondplan en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde oudhollandse pannen gedekt hoog piramidaal schilddak, waarbij van binnen de vierkantconstructie zichtbaar is. In het oostelijk en westelijk dakschild staan twee forse vierkante schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen met een kalkspecie; de zuid- en oostgevel in kruisverband, de overige gevels in halfsteensverband. De verhoogde houten darsdeuren bevinden zich geheel rechts in de westgevel. Boven de gevelopeningen strekken.

Er is sprake van een uitgesproken voorgevel (O) waarvan het metselwerk iets verhoogd is opgetrokken ten opzichte van de andere gevels en die wordt afgesloten door een brede geprofileerde gootlijst die op de hoeken verspringt boven de in blokken met schijnvoeg gepleisterde hoeklisenen. De overige gevels zijn voorzien van gootlijsten op klossen en smeedijzeren muurankers.

In de voorgevel bevinden zich vier licht getoogde vensters met afgeronde bovenhoeken en zonneblinden. De linker twee zijn T-vensters; de rechter twee vensters van oorsprong ook, de middenstijl is verwijderd. Geheel rechts in de gevel de entree met een eenvoudige deur (xxd). Tussen de vensters en de deur bevindt zich een marmeren gevelsteen met de tekst: "Toen R. Roskam was een jaar oud, heeft hij de eerste steen hier aangebouwd, door behulp van zijn moeders hant heeft hij de steen hier aangeplant, 27 mei 1873". In de rechter zijgevel(N) bevinden zich acht kleine houten, vierkante stalvensters en geheel rechts een T-venster. Onder de stalvensters bevindt zich een rij gietijzeren muurankers. De westgevel (W) bezit van links naar rechts een eenvoudige paneeldeur met tweeruits bovenlicht en rechts daarvan met een onderlinge forse tussenruimte twee zesruitsschuifvensters die direct onder de gootlijst geplaatst zijn (van oorsprong de opkamer) en vervolgens de darsdeuren. Geheel rechts een halfrond gietijzeren stalvenster met een hardstenen onderdorpel.

De linker zijgevel (Z) toont van links naar rechts twee gietijzeren stalvensters, een eenvoudige horizontaal deelbare paneeldeur met origineel geheng en een tweeruits bovenlicht. Rechts de vensters en deur van de keuken (xxd).

Waardering

De stolpboerderij "Bonné Hoeve" uit 1873 is van algemeen belang wegens cultuur-, architectuurhistorische en typologische waarde als merendeels gaaf bewaarde karakteristieke Noord-Hollandse stolpboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw in traditioneel ambachtelijke trant. De boerderij heeft situationele waarde vanwege de ligging op één van de voormalige eilanden in de Egmondermeer, op een erf met bomen dat oorspronkelijk geheel met water was omzoomd.

Egmondermeer 10 1934 PN Egmond aan den Hoef Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij