Abdijlaan 26, Egmond-Binnen

Omschrijving

INGANGSPOORT met aansluitende tuinmuren behorende bij het complex St. Adelbertusabdij. De ingangspoort ligt iets teruggerooid van en evenwijdig aan de Vennewaterweg en is in bruine baksteen opgetrokken onder uitkragend zadeldak met rode Romaanse pannen. Aan weerszijden van de rondboogvormige doorgang met ijzeren hek liggen twee lagere zijmuren onder ezelsruggen in een gebogen vorm naar de weg toe waar ze eindigen in bakstenen hoekpijlers onder ezelsruggen. Boven de doorgang in het midden van de poort hangt een ijzeren lantaarn.

Waardering

De ingangspoort en de tuinmuren uit 1933 zijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorsche waarde als historisch-functioneel onderdeel van hetcomplex "St.Adelbert" in de traditionalistische bouwtrant naar ontwerp van architect A.J.Kropholler.

515958
St. Adelbertusabdij

Inleiding

Het complex "St. Adelbert", bestaat uit een ABDIJ met aangebouwde ABDIJKERK, INGANGSPOORT, KLOOSTERBOERDERIJ, MOESTUIN met acht KIPPENHOKKEN en SMEDERIJ in traditionalistische trant, gebouwd naar ontwerp van A.J. Kropholler uit 1933. Opdrachtgever was de Orde van Benedictijnen uit Oosterhout die zich ten doel had gesteld de in 1573 verwoeste Abdij van Egmond op vrijwel dezelfde lokatie te herbouwen. Hoewel het oorspronkelijke ontwerp van Kropholler uit 1933 de herbouw van het totale abdijcomplex omvatte, is het ontwerp slechts gedeeltelijk en in fasen gerealiseerd. In 1934-35 zijn de meest zuidelijke L-vormige vleugel en de ingangspoort aan de Vennewatersweg gebouwd, waarna de abdij en de kloostergang tussen 1947 en 1950 zijn voltooid. De abdijkerk die in 1954 door B.J. Koldewey werd ontworpen sluit stilistisch en in bouwmassa aan op de abdij van Kropholler en vormt als zodanig een onlosmakelijk onderdeel van het gebouw.

De kloosterboerderij werd in 1937-'41 gebouwd, eveneens naar ontwerp van Kropholler, de bijbehorende kippenhokken en smederij dateren uit omstreeks 1950. De tekst op een gevelsteen in de hekpijlers geeft de geschiedenis van de boerderij weer: "Hollands Jeugd uit jeugdkamp Vredesteijn herbouwde mij 1937-1941."

Omschrijving

De abdij met aangebouwde abdijkerk is middels een oprijlaan vanaf de Abdijlaan bereikbaar. De ingangspoort van de oorspronkelijke hoofdentree staat langs de zuidelijk van het abdijcomplex gelegen Vennewatersweg. De kloosterboerderij ligt iets oostelijker aan dezelfde weg en en is toegankelijk via een aparte ingang, gemarkeerd door bakstenen pijlers; de moestuin met kippenhokken is ten noorden en de smederij ten westen van de boerderij gesitueerd.

Waardering

Het abdijcomplex "St. Adelbert" bestaande uit de abdij met abdijkerk, een ingangspoort en een kloosterboerderij met smederij en kippenhokken, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een abdijcomplex in de kenmerkende traditionalistische bouwtrant van de architect A.J. Kropholler, gebouwd naar een ontwerp uit 1933 dat was geïnspireerd op de oude Abdij van Egmond. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de stilistische en historisch-functionele samenhang van de complexonderdelen en situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de rand van de dorpskern van Egmond-Binnen.

Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Abdijlaan 26 1935 BH Egmond-Binnen BY Ja