Dorpsstraat 138, Kiel-Windeweer

Omschrijving

De BIJSCHUUR uit 1910/20 is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop zwarte geglazuurde Hollandse pannen; muizetandlijst als fries; muurankers.

In de topgevel aan de voorzijde (noordgevel) dubbele getoogde opgeklampte houten schuurdeuren met aan de linkerzijde een getoogde houten opgeklampte schuurdeur en een getoogd venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en aan de rechterzijde een niet-originele dubbele schuurdeur, alle onder rollaag. In top een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag en bakstenen decoraties.

In de oostgevel drie getoogde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

In de achtergevel (zuidzijde) drie getoogde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

In de westgevel twee getoogde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

Bijschuur van algemeen belang:

- als voorbeeld van een bijschuur uit het eerste helft van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de boerderij

515885

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een OLDAMBTSTER BOERDERIJ met BIJSCHUUR. De boerderij stamt uit 1865-67 en is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl waarin Eclectische elementen zijn te herkennen. In de loop der tijd is de linker schuurmuur deels en de rechter schuurmuur geheel opnieuw opgetrokken. Sinds 1991 is het pand niet meer in gebruik als boerderij. De bijschuur stamt uit 1910/20.

Het complex is gelegen in het als beschermd gezicht voorgedragen Veenkoloniale lint van Kiel-Windeweer aan het Kielsterdiep. Aan de rechterzijde van de boerderij ligt een wijk met aan één zijde loofbomen. De bijschuur ligt links aan de achterzijde en is dwars op de boerderij geplaatst. Het perceel wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een uit omstreeks 1867 stammend eenvoudig ijzeren HEK.

Waardering

Oldambtsterboerderij met bijschuur en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij met bijschuur uit het derde kwart van de negentiende en eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere traditionele vormgeving en detaillering van het complex

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de complexonderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het als beschermd gezicht voorgedragen Veenkoloniale lint van Kiel-Windeweer

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 138 9605 PD Kiel-Windeweer BY Ja