Oosterpark, Hoogezand

Omschrijving

Hartvormig PARK uit 1932 met als centraal element twee vijvers, die worden gescheiden door een hoofdas. De vijver aan de oostzijde is boonvormig en heeft een eilandje in het midden, de vijver aan de westzijde vleugelmoervormig met eveneens een eilandje, dat via twee, in elkaars verlengde liggende voetgangersbruggen aan twee zijden bereikbaar is. De vijvers worden omringd door een slingerend padenstelsel, waartussen zich gazons met solitaire bomen of boompartijen en diverse soorten struiken bevinden. De hoofdas met aan weerszijden zuilvormige eiken (oorspronkelijk populieren), heeft in het midden een aantal, lager gelegen grasstroken met borders met rozen en coniferen, en als centraal punt de 18de-eeuwse zonnewijzer in het hart van een rozenperkje. Vanaf het midden van de hoofdas leiden twee gemetselde trappen tussen lage, gemetselde muurtjes naar de beide vijvers.

Park van algemeen belang vanwege tuinhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een park uit het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw in een Gemengde tuinstijl

- vanwege de verzorgde, fraaie inrichting

- vanwege zijn betekenis in relatie met het uitbreidingsplan uit 1930

- vanwege de relatie ruimtelijk-visuele relatie met de omringende villabebouwing

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van inrichting

- vanwege de centrale ligging in het Oosterparkgebied

- als goede representant van het oeuvre van J. Vroom

515876
Oosterpark

Hoogezand, Vijverstraat to 14 "Oosterpark"

Objectomschrijving

C9601CM1: 9601CMP, 9601CMBR1, 9601CMBR2, 9601CMZW

Inleiding

Complex bestaande uit een PARK met twee voetgangersBRUGGEN en een ZONNEWIJZER. Het park is aangelegd in een Gemengde tuinstijl naar een ontwerp van tuinarchitect J. Vroom uit 1931. Het maakte onderdeel uit van een in 1930 door gemeentearchitect M.J. Westerling ontworpen uitbreidingsplan voor het gebied gelegen tussen de spoorlijn Groningen-Winschoten, de Hoofdstraat, het voormalige Kalkwijksterdiep en de Kees de Haanstraat. Centraal in dit plan ligt het park waaromheen villabebouwing is geprojecteerd. De villabebouwing is deels vóór en deels na de Tweede Wereldoorlog tot stand gekomen. Sinds de aanleg van het park is aan de structuur niets meer gewijzigd. Alleen is de beplanting af en toe vervangen; met name aan de hoofdas zijn de oorspronkelijke populieren vervangen door jonge eiken. Midden op de as staat een gepleisterde zonnewijzer afkomstig van de voormalige achttiende-eeuwse buitenplaats "Gerlacius", die ten oosten van het Kieldiep lag.

Het park, dat in 1932 feestelijk werd geopend, is centraal gelegen in het als gebied met bijzondere stedebouwkundige waarden aangewezen Ooster- en Westerpark.

Waardering

Complex bestaande uit een park met twee voetgangersbruggen en een zonnewijzer, van algemeen belang vanwege tuinhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een park met bruggen uit het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw in een Gemengde tuinstijl

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de omringende villabebouwing

Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja