Agatha Adriana, Dedemsvaart

Inleiding

De villa Agatha Adriana is in 1906 als WOONHUIS annex praktijk gebouwd in opdracht van de arts Van Barneveld. De Eclectische bouwstijl met overwegend Neo-Gotische vormelementen is kenmerkend voor het eind van de negentiende eeuw.

De villa staat aan de rand van het dorpscentrum aan de Dedemsvaart.

Omschrijving

Woonhuis met verdieping vanaf een natuurstenen plint opgetrokken in rode machinale baksteen onder een samengesteld dak gedekt met bouletpannen en een smeedijzeren vorstkam. De gevels zijn op de verdieping vanaf de wisseldorpel van de vensters wit gepleisterd, op de begane grond loopt ter hoogte van de wisseldorpels een sierband van oranje verblendsteen. De vensters hebben meerruits bovenlichten en zijn behangen met luiken.

Voorgevel (Z) met links een licht risalerend bouwdeel tussen lisenen met een topgevel onder een zadeldak met op de schouders en de top pinakels met smeedijzeren bekroningen. Langs de dakrand loopt een klimmend gemetseld boogfries. Op de begane grond van de risaliet een driezijdi- ge erker waarop een balkon met een gemetselde balustrade. De gevel van de erker is vanaf de wisseldorpel van de drie vensters wit gepleisterd en wordt beëindigd door een gemetseld boogfries.

Op de verdieping twee balkondeuren, in de geveltop een venster met een rondboogvormig bovenlicht. Het rechter geveldeel heeft een groot venster onder een segmentboog op de begane grond, twee vensters op de verdieping en een dakkapel met een houten gevelbeschot onder een zadeldakje. In de rechter zijgevel (O) de entree achter een gemetselde balustrade onder een afdakje met bewerkte ijzeren schilden op een ijzeren kolom. Verder in de gevel op de begane grond en de verdieping twee vensters, op het dak een dakkapel onder een lessenaardak. Achtergevel met uitbouw onder een plat dak en een gepleisterd geveldeel op de begane grond. Op de verdieping een klein balkon met een smeedijzeren balustrade. Diverse vensters op de begane grond, verdieping en in de nok. Linker zijgevel met dubbele deur, drie vensters op de begane grond en vier op de verdieping. Op het dak een dakkapel onder een lessenaardak.

Woonhuis van algemeen architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde vanwege:

- de eclectische bouwstijl met voornamelijk Neo-Gotische elementen