erica, Balkbrug

Omschrijving

Wit gepleisterde villa met verdieping, opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond met risalerende middenpartij in de voorgevel (N) en een uitgebouwde serre met balkon aan de achtergevel (Z). Hoofdvolume en risaliet hebben haaks op elkaar staande, afgewolfde zadeldaken met overstek op houten consoles. Ter plaatse van de topgevels is langs de dakranden fraai snijwerk aangebracht. De daken zijn gedekt met rode tuile du nord pannen en hebben pironnen op de nokhoeken.

Het pand heeft een grijs geschilderde plint, diverse rode siermetselwerk banden en boven de ramen getoogde hanekammen van rood siermetselwerk. Het middenrisaliet heeft een ingangspartij met natuurstenen brievenbus en een door houten kolommetjes gedragen luifel. Daarboven een grote natuurstenen plaat met de naam "ERICA" en in de geveltop drie verticale traplichten. Aan weerszijden van het risaliet is op begane grond en verdieping een schuifvenster geplaatst. De ramen hebben een verticale middenstijl in zowel onder- als bovenraam. In de zijgevels zijn op begane grond en verdieping identieke schuiframen, in de geveltop twee kleinere ramen. De achtergevel heeft rechts naast de serre en op het balkon dubbele deuren onder bovenlicht, verder op de verdieping een schuifraam en een kleiner rechthoekig raam.

De westgevel heeft een aanbouw onder plat dak van vermoedelijk latere datum en een over de volle gevelhoogte risalerende schoorsteen.

Waardering

Woonhuis geneesheer-directeur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere complexonderdelen

- vanwege de op de Chaletstijl geinspireerde architectuur

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de beeldbepalende ligging.

515808
Veldzicht

Inleiding

COMPLEX bestaande uit 24 DIENSTWONINGEN (1 t/m 12), 4 DIENSTWONINGEN (13,14) en een de DIRECTEURSWONING 'Erica' (15) als onderdeel van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht, gebouwd tussen 1894-1916 in opdracht van een "naamloze vennootschap tot het stichten van woningen". Zij fungeerden als woningen voor het personeel van "Veldzicht" en werden door de Staat van de N.V. gehuurd. Het complex bestaat uit vijf ongepleisterde dubbele dienstwoningen aan de oostzijde van de Ommerweg respectievelijk van noord naar zuid:

1. Ommerweg 10-12

2. Ommerweg 14-16

3. Ommerweg 18-20

4. Ommerweg 22-24

5. Ommerweg 26-28 Drie identieke dubbele dienstwoningen aan de westzijde van de Ommerweg, respectievelijk van noord naar zuid:

6. Ommerweg 7-9

7. Ommerweg 11-13

8. Ommerweg 15-17

Aan de noordzijde bevinden zich nogmaals vier ongepleisterde dubbele dienstwoningen, respectievelijk van oost naar west:

9. Boslaan 13-15

10. Boslaan 17-19

11. Boslaan 21-23

12. Boslaan 25-27

Aan de noordzijde van de Boslaan bevinden zich eveneens twee dubbele gepleisterde dienstwoningen, gesitueerd ten westen van de overige dienstwoningen aan de Boslaan.

13. Boslaan 29-31

14. Boslaan 33-35 Aan de zuidzijde van de Veldzichtlaan bevindt zich

15. villa 'Erica', directeurswoning

De eerste reeks ongepleisterde DIENSTWONINGEN (1 t/m 12), opgeleverd in 1911, zijn waarschijnlijk naar ontwerp van W.C. METZELAAR gerealiseerd in een landelijke bouwtrant met Neo-Classicistische stijlinvloeden. De twee dubbele gepleisterde DIENSTWONINGEN aan de Boslaan (13,14) zijn gebouwd tussen 1913-1916, waarschijnlijk naar ontwerp van J.G. ROBBERS. De architectuur vertoont invloeden van de Cottagestijl. De voormalige woning van de geneesheer-directeur VILLA 'Erica' aan de Veldzichtlaan, dateert ofwel van circa 1892-94, ofwel van 1910. Het vestigen van een rijksopvoedingsgesticht in Balkbrug vindt zijn oorsprong in de bedelaarskolonie die in 1819 op en rond de voormalige "Ommerschans" is gesticht, door de Maatschappij voor Weldadigheid. Deze schans lag iets ten zuiden van het huidige Veldzicht, en bestond uit een hoofdgebouw (ter plaatse van de schans) en een aantal bijgebouwen, omringd door een twintigtal hoeven. In 1859 nam de Staat de kolonie over wegens financiële problemen, waarna deze in 1890 werd opgeheven. In 1892 werd vervolgens besloten tot de oprichting van een rijksopvoedingsgesticht voor jongens, even ten noorden van de voormalige schans: Veldzicht. Vanaf 1892-1894 tot ver in de jaren 1910 verrezen het hoofdgebouw en diverse bijgebouwen en dienstwoningen op en rond het omgrachte terrein, naar plannen van W.C. Metzelaar. Hoofd- en bijgebouwen van Veldzicht, de dienstwoningen aan de Ommerweg 19-59 en een aan de Kasteellaan gelegen fabrieksgebouw zijn te zeer gewijzigd om voor bescherming in aanmerking te komen.

Waardering

COMPLEX bestaande uit twaalf ongepleisterde dubbele DIENSTWONINGEN (1 t/m 12), twee gepleisterde dubbele DIENSTWONINGEN (13,14) en VILLA 'Erica' (15) de voormalige woning van de geneesheer-directeur als onderdeel van de inrichting Veldzicht. Het complex is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de oorspronkelijke functie en de ruimtelijke relatie met het terrein van het opvoedingsgesticht

- vanwege de grote betekenis van de bouw van deze inrichting en de dienstwoningen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Balkbrug

- vanwege de toegepaste bouwstijl

- vanwege de gaafheid van de exterieurs.