De Duinen, Paterswolde

Omschrijving onderdeel 1:

HUIS, XIXa; geheel gepleisterd bakstenen symmetrisch gebouw van één bouwlaag, stijl herenboerderij, op T-plattegrond; voorhuis 5 traveeën breed onder schilddak met twee hoekschoorstenen en geglaasde dubbelgegolfde pannen; middelste 3 traveeën risalerend en als brede Vlaamse gevel met plat dak doorlopend boven gootlijst; ter weerszijden hiervan een balustrade met slanke gedraaide balusters op de gootlijst; ingangspartij in het midden met hardstenen stoep en deur met gietijzeren roosters; parterreramen met 6 ruiten, de verdiepingsramen met 4 ruiten; bovenzijde ramen omlijst met neogotische stuc- en terracotta-versiering. Achterhuis onder iets lager, op het dak van het voorhuis aansluitend, zadeldak met geglaasde pannen; achtergevel met inrijdeur, waarboven een driehoekig bovenlicht met diagonale ruitverdeling; brede gesneden windveer langs iets buiten de gevel doorlopend dak. Inwendig o.m.: stucwerk en houten steektrap in L. XVI-stijl.

Waardering

HUIS is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de karakteristieke architectuur;

- als goed voorbeeld van een eenvoudige buitenplaats in de stijl van een Noord-Nederlandse herenboerderij.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515671
Complexnaam
De Duinen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

De buitenplaats De Duinen bestaat uit een eenvoudig vroeg 19e eeuws landhuis met aangebouwde schuur; schuin erachter een boerderij; ten zuidoosten van de gebouwen ligt een klein lichtgeaccidenteerd landschappelijk park, bestaande uit een grote ronde wei met bos met slingerpaden er omheen; verder een a-centrale langwerpige vijver en nog een weiland in de zuidwesthoek; direct ten oosten van het huis een tuinpaviljoentje en twee tuinbeelden; ten westen van het huis een vierkant perceel met een bosje, een wei en de moestuin; voor het huis een grasveld met rondgaand pad en terzijde ervan de restanten van een rotstuin; het geheel is sinds de aanleg in het begin van de 19e eeuw nauwelijks veranderd. De buitenplaats ligt aan de oostrand van Paterswolde en wordt aan de noordzijde begrensd door de Lemferdingelaan, aan de oostkant door weilanden, aan de zuidkant door een boscomplex en aan de westzijde door een begraafplaats en dorpsbebouwing. Het complex bestaat uit: HUIS (1), PARKAANLEG (2), BOERDERIJ (3), PAVILJOEN (4) en TUINSCULPTUUR (5).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats De Duinen is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden;

- als goed voorbeeld van een kleine buitenplaats met een nog gaaf bewaarde aanleg in de landschappelijke stijl.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lemferdingerlaan 6 9765 AR Paterswolde Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 2829 Eelde
Naar boven