De Braak, Paterswolde

Omschrijving onderdeel 1:

TUINMANSHUIS, XXa; ten noordwesten van de oude huisplaats: witgepleisterd gebouw op L-vormige plattegrond; één bouwlaag onder overstekende rietkap met wolfseind (zuidvleugel); T-ramen; ingangsdeur in de oksel van de L.; halfronde meerruits dakkapellen, waarvan de rietbedekking in de kap overloopt; cottagestijl; aan de noordzijde evenwijdige vleugel op rechthoekige plattegrond - ook witgepleisterd- aangebouwd: één laag onder mansardedak met rode pannen; haaks hierop een aangebouwde schuur onder zadeldak met rode pannen, ook witgepleisterd.

TUINMANSHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere architectuur;

- als cultuurhistorisch en enig bouwkundig overgebleven onderdeel van de buitenplaats.

515635
De Braak

Omschrijving complex:

De buitenplaats De Braak heeft -op basis van een ouder, meer geometrisch patroon- een betrekkelijk ruim opgezette landschappelijke aanleg van de hand van L.P. Roodbaard (ong. 1827); het centrum wordt gevormd door een langgerekt (noord-zuid), vrij open parkbos, waarin twee vijvers liggen; tussen de vijvers, in het topografische midden van het park, en in een open ruimte, stond tot 1896 het landhuis; dit gebouw is niet door een nieuw vervangen; aan de westkant en in de noordoosthoek van het terrein liggen weilanden; één ervan is een hertenkamp; direct ten noordwesten van het verdwenen huis staat de tuinmanswoning uit 1916; verder zijn er een beukenberceau en een klein doolhof; enkele rechte en een gebogen laan en slingerpaden doorkruisen het terrein, dat hier en daar nogal geaccidenteerd is. De buitenplaats ligt aan de noordrand van het dorp Paterswolde op de overgang van hogere esgronden naar het lagere gebied rond het Paterswoldsemeer; het complex wordt aan de noordkant begrensd door de Wieringaslaan, aan de oostkant door de Hoofdweg, ten zuiden door de Vennerstraat en aan de westzijde door de Hooiweg. De historische buitenplaats De Braak omvat de volgende onderdelen: TUINMANSHUIS (1), PARKAANLEG (2), INRIJHEK (3) en TUINBEELD (4).

Waardering

De historische buitenplaats De Braak is van algemeen cultuurhistorisch belang omdat een 19e eeuws landschapspark van deze ruime afmetingen voor de provincie Drenthe zeldzaam is en omdat het een relatief gaaf bewaard Roodbaard-park betreft met grote architectonische kwaliteiten; dit alles ondanks het feit dat het landhuis niet meer aanwezig is.

Tuinmanswoning(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Hoofdweg 268 9765 CM Paterswolde Ja