Oudeweg 41, Westerbroek

Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK met DAM, XVIIId.

Aan het begin van het oprijlaantje staat het (restant van het) hek in Lodewijk XVI-stijl, op een aarden dam in de ringsloot. De bakstenen damwanden met rollaag lopen enigszins gebogen en zwenken naar buiten uit. Van de oorspronkelijk vier hekpijlers resteren alleen de buitenste twee, de twee andere zijn op maaiveldhoogte afgebroken en niet meer aanwezig. De pijlers zijn relatief laag en ondiep, gehouwen uit één stuk zandsteen. De voorzijde heeft 5 ten dele gevulde cannelures, de bovenzijde een kussenachtige bekroning. Van het smeedijzeren hekwerk resteert slechts het zijstuk aan de buitenzijde van de westelijke pijler.

Het INRIJHEK met DAM vertegenwoordigt algemeen belang:

- als wezenlijk functioneel en ornamenteel onderdeel van de historische aanleg;

- vanwege de bijzondere vormgeving;

- vanwege het historisch vakmanschap dat in de objecten besloten ligt.

515630
Vaartwijk

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats Vaartwijk, waarschijnlijk gebouwd, c.q. aangelegd in de tweede helft van de 18de eeuw voor Willem Jacobsen Hesselink, bestaat uit een zeer klein landschappelijk park op rechthoekige plattegrond met een eenvoudig symmetrisch landhuis en restanten van een inrijhek aan het begin van de zeer korte oprijlaan. Het terrein ligt in open agrarisch gebied, dat ontstaan is door vervening. Vaartwijk wordt derhalve ook wel met de term veenborg aangeduid. De historische buitnplaats ligt aan het einde van een doodlopende weg en is in het relatief kale landschap een duidelijk historisch en groen element van oud opgaand loofhout. In het parkje worden een kleine slingervijver, restanten van de omgrachting rond het huis en van rondlopende paden aangetroffen. De historische buitenplaats Vaartwijk wordt aan alle zijden omgeven door wei- en akkerland van derden. De historische buitenplaats Vaartwijk omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2) en INRIJHEK met DAM (3).

Op de bij de registeromschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats Vaartwijk is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege het relatief gave ensemble van huis en kleinschalige landschappelijke aanleg, waarschijnlijk daterend uit het einde van de 18de eeuw. Het historische ensemble is gesticht als centrum van een verveningsgebied en wordt als een veenborg beschouwd.

Erfscheiding(D1) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Oudeweg 41 9608 PJ Westerbroek BY Ja