Achterdijk 15, Arkel

Inleiding

Boerderij van het hallehuistype gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl rond het midden van de 19de eeuw. De boerderij ligt in het buitengebied van de gemeente en staat met de kopse gevel iets teruggerooid van de weg en is toegankelijk via een pad omzoomd met hagen. De boerdrij is omgeven door een eenvoudige erfbeplaning.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met vlechtingen onder een rietgedekt wolfsdak. De voorgevel (zuid) met een gpleisterde plint, heeft een uit het midden geplaatste eenvoudige deur onder een tweelicht bovenlicht en drie roedeverdeelde schuiframen voorzien van luiken.In de top een smaldraairaam met roedeverdeling. Deur- en vensteropeningen worden afgesloten met een strekkenlaag. De rechterzijgevel (oost) heeft ter plaatse van de het woonhuis een tweede entree en twee gekoppelde vensters met luiken behangen. Het stalgedeelte bezit twee getoogde stalvensters met een lancetvormige roedeverdeling. De linkerzijgevel (west) bevat naast een venster in het woonhuisdeel, mestluiken ter plaatse van het stalgedeelte. De houten achtergevel is gepotdekseld en heeft een dubbele inrijdeur met beslag en een staldeur. In de top is een hooiluik geplaatst.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege - de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij van het hallehuistype uit het midden van de 19de; - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke trant; - de gaafheid van de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering.

Achterdijk 15 4241 TG Arkel Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij