Marieneck, Wildervank

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE, genaamd `Marieneck' gebouwd in 1930 door architect P. van der Meulen uit Wildervank in een Interbellum-architectuur. De opdrachtgever was B.A. Schmidt, toendertijd samen met zijn broer A.F.W. Schmidt directeur van een tricotagefabriek. Zijn broer liet een paar huizen verderop eveneens een huis bouwen, `Marianne' genaamd.

Villa Marieneck werd in 1949 verbouwd tot twee woningen, waardoor zowel de indeling van de plattegrond als de interieuronderdelen deels werden gewijzigd. Tevens werd aan de achterzijde een nieuw terras aangelegd en werd het inpandige terras dichtgezet.

De villa met aangebouwde garage is monumentaal gelegen op een ruim perceel op de hoek van de Nijverheidsstraat en de Sportterreinstraat (of Nulde Laan) aan het deel van het Ooster- en Westerdiep, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Het perceel wordt aan de voor- en rechterzijde van de openbare weg gescheiden door een ERFAFSCHEIDING, dat is opgebouwd uit een laag bruinrood bakstenen muurtje waarop een ronde ijzeren railing; rechts van de garage een hoge bruinrode bakstenen muur; voor de entree twee beweegbare delen bestaande uit twee rechthoekige gemetselde pijlers waartussen twee hekken van plaatstaal omlijst met smeedijzer; voor de dienstingang één beweegbaar deel (van eenzelfde vormgeving); aan de noordzijde een opgeklampte houten deur die toegang verleent tot de tuin.

Omschrijving

VILLA bestaande uit een twee verdiepingen tellend WOONHUIS waarop dwars een één verdieping hoog ACHTERHUIS. De aangebouwde GARAGE staat loodrecht op het achterhuis.

Het geheel onderkelderde WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van bruinrode baksteen en wordt gedekt door een overkragend schilddak waarop zwarte Romaanse pannen; overkragende houten goot; gemetselde nokschoorsteen; vier beschoten dakkapellen onder plat overkragend dak, aan de voorzijde met een driedelig (oorspronkelijk vierruits) venster, een driedelig vierruits venster en een vierruits venster, aan de zuidzijde met drie vensters (oorspronkelijk vierruits), aan de achterzijde met een tweedelig vierruits venster, een driedelig vierruits venster en een driedelig (oorspronkelijk vierruits) venster, aan de oostzijde met drie vierruits vensters. De gevels worden geleed door samengestelde vensters waarboven houten kasten (voor zonnenwering) en met onderdorpels van zwarte profielsteen; voor de keldervensters deels houten roosters.

De entree in halfronde portiek, omlijst met siermetselwerk, bevindt zich in de voorgevel (oostzijde) en bestaat uit een gladde halfronde houten deur waarin een staand achtruits venster met gekleurd glas-in-lood waarvoor een smeedijzeren decoratie; vijf treden hoge natuurstenen stoep met aan weerszijden een rechthoekige gemetselde bloembak; in het portiek een natuurstenen brievenbus waarin het jaartal `1930' en een halfronde lichtstrook waarvoor gekleurd glas-in-lood. Boven de entree een liggend driedelig vierruits venster. Aan de linkerzijde van de entree een liggend venster met aan weerszijden een staand venster, waarboven de naam `Marieneck' en een liggend venster met aan weerszijden een staand (oorspronkelijk vierruits) venster. Aan de rechterzijde van de entree een liggend driedelig venster waarboven een liggend driedelig venster met vierruits zijlichten.

Centraal in de zuidgevel een rechthoekige serre onder plat dak met aan de voor- en rechterzijde een staand samengesteld driedelig zesruits venster en aan de linkerzijde een houten deur met zesruits venster en een staand zesruits venster. Boven de serre een balkon met houten balustrade waarachter een houten balkondeur met zesruits venster. In de gevel aan de linkerzijde van de serre nieuw metselwerk (oorspronkelijk inpandig terras) waarin twee openslaande houten terrasdeuren met glas en ijzeren gehengen onder een betonlatei; deels origineel terras. Boven de terrasdeuren een tweedelig vierruits venster. Aan de rechterzijde van de serre een tweedelig venster waaronder een tweedelig keldervenster en waarboven een tweedelig vierruits venster; loodrecht op de gevel een langgerekte gemetselde bloembak.

In de achtergevel (westzijde) een smal liggend driedelig venster, twee liggende driedelig vensters (oorspronkelijk roedenverdeling in zijlichten) en rechts deels nieuw metselwerk, waaronder twee keldervensters en waarboven een staand vierruits venster met gekleurd glas-in-lood, een samengesteld staand driedelig venster waarin gekleurd glas-in-lood, een driedelig vierruits venster en een tweedelig (oorspronkelijk vierruits) venster. Aan de linkerzijde is het achterhuis aangebouwd.

De dienstingang bevindt zich in de westgevel en bestaat uit een gladde houten deur waarin een staand achtruits venster met gekleurd glas-in-lood waarvoor een smeedijzeren decoratie; vijf treden hoge natuurstenen stoep met aan de rechterzijde een gemetseld muurtje dat trapsgewijs afloopt; natuurstenen brievenbus. Boven de entree een smeedijzeren lantaarn waarin geel glas en een strook van rode glasstenen waarboven een tweedelig vierruits venster. Aan de linkerzijde van de entree een liggend driedelig venster en drie staande tweedelige vensters, waaronder een liggend en een tweedelig keldervenster onder rollaag en waarboven een liggend driedelig venster met vierruits en tweeruits zijlicht en drie staande tweedelige vensters.

Het geheel onderkelderde ACHTERHUIS is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van bruinrode baksteen en wordt gedekt door een overkragend zadeldak waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; overkragende houten goot.

In het rechter vooruitspringende geveldeel aan de zuidzijde twee niet-originele openslaande deuren met zijlichten en vierdelig bovenlicht waarin glas-in-lood waarvoor een niet-origineel terras; aan de linkerzijde een niet-origineel staand venster. In het linker geveldeel een houten paneeldeur en een houten deur met staand zesruits venster in portiek waarvoor een vijf treden hoge gemetselde stoep met aan de linkerzijde een gemetseld muurtje.

De garage is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

In de noordgevel een driedelig vierruits venster en een niet-origineel driedelig vierruits venster met aan weerszijden een liggend zijlicht, waaronder een driedelig en twee tweedelige keldervensters; aan de linkerzijde een vierruits venster.

De aangebouwde GARAGE op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van bruinrode baksteen en wordt gedekt door een overkragend schilddak waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; overkragende houten goot; houten uilenbord.

In de voorgevel (noordzijde) dubbele houten garagedeuren met ijzeren gehengen, in elk een staand vierruits venster waarvoor een smeedijzeren decoratie.

In de oostgevel een liggend venster.

In de achtergevel (zuidzijde) dubbele houten garagedeuren met ijzeren gehengen, in elk een staand vierruits venster, en aan weerszijden geaccentueerd door een halfronde roodbruine bakstenen uitbouw.

In de westgevel twee liggende vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de gladde houten deuren met omlijsting, de marmeren vensterbanken, in de tochthal de houten tochtdeuren, de marmeren vloer met geometrische patronen, de lambrizering en paraplubak van witmarmer met zwarte aders, in de hal de houten bordestrap met opengewerkte houten leuning en geel/zwart/groene tegellambrizering, in de eetkamer de kastenwand, de lambrizering en het houten cassetteplafond, in de hal van de dienstingang de tegellambrizering, de houten trap met opengewerkte houten leuning en tegellambrizering, in het toilet en de keuken de tegellambrizering, in de hal op de eerste verdieping de geel/zwart/oranje tegellambrizering.

Waardering

Villa met aangebouwde garage en bakstenen erfafscheiding van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde garage en bakstenen erfafscheiding uit 1930 in de provincie Groningen in een Interbellum-architectuur

- vanwege de monumentale vormgeving en verzorgde detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek aan het water in het gebied Veendam-Wildervank, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Nijverheidsstraat 11 9648 JA Wildervank Ja
K 1795 Wildervank