J. Kammingastraat 103, Wildervank

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde STEENHOUWERIJ (kunststeen en granitobedrijf) annex STUCADOORSBEDRIJF (1887/1897, Eclectische stijl) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen op een naar voren springend aangesmeerd trasraam; zuidgevel en deels achtergevel witgeschilderd op een grijsgeschilderd trasraam. Het pand wordt gedekt door een samengestelde kap waarop deels zwarte Friese golfpannen en niet-originele golfplaten; deels houten goot, deels niet-originele goot; voorgevel vernieuwde muurankers. De gevels worden geleed door staande deels getoogde vensters onder een segmentboog of rollaag van gele en roodbruine baksteen.

In de voorgevel (oostzijde) zijn de openingen uitgespaard in het gevelveld en worden omlijst met keperbogen van gele baksteen. Centraal in het risalerende rechter geveldeel van de voorgevel een niet-originele deur onder een betonlatei waarboven in specie de naam `Firma H. Prummel', een getoogd twintigruits venster en in specie `Stucadoor-granito kunststeenwerken'; omlijsting van gemetselde pilasters. Aan weerszijden van de pilasters een getoogd tweedelig venster met drieruits bovenlichten onder segmentboog waarboven een staand dichtgezet venster onder rollaag. De linkerzijde van dit geveldeel is aangesmeerd. In het terugspringende linker geveldeel van de voorgevel dubbele opgeklampte getoogde houten deuren onder een segmentboog, drie staande dichtgezette vensters onder rollaag en een segmentboog waaronder oorspronkelijk een koekoek heeft gezeten.

In het risalerende linker geveldeel van de zuidgevel een staand getoogd twaalfruits venster onder rollaag; aan de rechterzijde een opgeklampte houten deur. In het rechter geveldeel vijf getoogde twaalfruits vensters onder rollaag.

In het linker geveldeel van de achtergevel (westzijde) een staand venster (oorspronkelijk vierruits) onder rollaag, een getoogd venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en niet-originele dubbele houten deuren. In het rechter geveldeel een getoogd twaalfruits venster onder rollaag. Aan deze zijde is de kapschuur aangebouwd.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de machinekamer de Alweller pomp, in de boterkelder het troggewelf, de tegelwand en de zwart/gele tegelvloer.

Waardering

Steenhouwerij annex stucadoorsbedrijf van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een steenhouwerij annex stucadoorsbedrijf uit het laatste kwart van de negentiende en eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de opvallende ligging aan het Oosterdiep

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de schoorsteenpijp en kapschuur

- als herinnering aan de bedrijvigheid die hier ooit op grote schaal plaats vond

515401
Steenhouwerijcomplex

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een STEENHOUWERIJ (kunststeen en granitobedrijf) annex STUCADOORSBEDRIJF, SCHOORSTEENPIJP en KAPSCHUUR. Het pand werd gebouwd in 1887 of 1897 als melkfabriek in opdracht van J. Keuning in een Eclectische stijl. In 1915 werd aan de rechterzijde een schoorsteenpijp gebouwd. Toen het bedrijf in 1923 failliet ging, werd het opgekocht door de heer H. Prummel die in 1924 in dit pand een stucadoor-granito en kunststeenwerken bedrijf vestigde. In 1924 werd aan de achterzijde van het pand een kapschuur gebouwd, die diende als kalkblusserij. Het pand is nu nog steeds in gebruik bij de familie Prummel. Van de oude melkfabriek is de boterkelder met gewelfd plafond nog aanwezig.

Het complex is ten opzichte van de J. Kammingastraat enigszins teruggerooid en is gelegen aan het Oosterdiep. Aan de linkerzijde staat het bijbehorende woonhuis, dat in de loop der tijd teveel is gewijzigd om in aanmerking te komen voor bescherming van rijkswege.

Waardering

Steenhouwerij annex stucadoorsbedrijf, schoorsteenpijp en kapschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een steenhouwerij annex stucadoorsbedrijf met schoorsteenpijp en kapschuur uit het laatste kwart van de negentiende en eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de complexonderdelen