Borgercompagnie 130, Borgercompagnie

Omschrijving

BIJSCHUUR opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers. Het wolfdak, gedekt met een rode Hollandse pan, heeft aan de voorzijde strakke windveren en achter een houten piron. In de voorgevel (noordwest) muurankers, vernieuwde dubbele deeldeuren onder een latei, een houten getoogde deur en acht getoogde ijzeren vierruits schuurvensters. In de zuidwestgevel zeven direct in de gevel geplaatste kleine glasruiten onder een houten latei en een getoogd ijzeren zesruits schuurvenster. In de achtergevel (zuidoost) twee getoogde ijzeren vierruits vensters een getoogd ijzeren venster met decoratieve roedenverdeling en een zesruits venster (niet origineel). In de noordoostgevel acht direct in de gevel geplaatste kleine glasruiten onder een houten latei.

In het INTERIEUR de lemen vloer en houten sporenkap met gebinten.

Bijschuur van algemeen belang

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij

515393

Inleiding

Complex bestaande uit een Veenkoloniale variant van een OLDAMBTSTER BOERDERIJ met BIJSCHUUR, volgens het gemeentelijk bouwarchief gesticht in 1866 in opdracht van K.W. van der Laan. De boerderij, die is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen, is onlangs gerestaureerd en is nu als woonboerderij in gebruik. De indeling van de hoofdschuur is geheel gewijzigd omdat het grotendeels een woonfunctie heeft gekregen. De dwars op de hoofdschuur geplaatste bijschuur verkeert nog in oude staat.

Het boerderijcomplex is kenmerkend gelegen aan het ondertussen gedempte deel van het Borgercompagniesterdiep. Aan de zuidoostzijde van het voorhuis twee lindebomen. In de omhaagde tuin van het complex onder andere een tweetal oude rode beuken, twee eiken, een paar fruitbomen en een ronde gemetselde waterput. Een vernieuwd ijzeren hek markeert de oprijlaan naar bijschuur en achtererf.

Waardering

Complex bestaande uit een Oldambtster boerderij met bijschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een Veenkoloniale variant van een Oldambtster boerderij met bijschuur uit 1866

- vanwege de sobere, doch verzorgde Ambachtelijk-traditionele vormgeving met een aantal eclectische elementen

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie van de samenstellende onderdelen

- vanwege de typerende ligging aan het voormalige Borgercompagniesterdiep