Borgercompagnie 156, Borgercompagnie

Omschrijving

Kleine BIJSCHUUR waarschijnlijk uit 1924, opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een schilddak. Het dak, gedekt met een rode verbeterde Hollandse pan heeft aan de voorzijde (noord) een wolfeind met strakke windveren. In de noordgevel getoogde dubbele schuurdeuren, en in de beide zijgevels twee kleine houten tweeruits schuurvensters.

Bijschuur van algemeen belang

- als voorbeeld van een kleine bijschuur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villaboerderij

515362
villaboerderijcomplex

Inleiding

Complex bestaande uit een VILLABOERDERIJ met BIJSCHUUR en HEK. De villaboerderij is gebouwd in 1924 in opdracht van de heer G. van Dam uit Borgercompagnie. De architect was N. Boiten Rzn. uit Veendam, die het pand ontwierp in een aan het Rationalisme en de Interbellum-architectuur verwante bouwtrant. Oorspronkelijk had de boerderij een dakkapel onder steekkap aan de voorzijde. Deze is later verwijderd. De bijschuur, die vermoedelijk ook in 1924 is gebouwd, staat schuingeplaatst op het erf ten zuidwesten van de boerderij. Bij de boerderij horen tevens twee later gebouwde bijschuren die wegens hun te geringe leeftijd buiten de bescherming van rijkswege vallen.

Het deels omgrachte complex dat gebouwd is als akkerbouwboerderij, is nu in gebruik als gemengd bedrijf. Het is gelegen aan het voormalige Borgercompagniesterdiep en wordt van de openbare weg gescheiden door een hek. In de voortuin staan onder meer een oude linde en een rode beuk, en bij het schuurgedeelte staan nog een aantal oude fruitbomen.

Waardering

Complex bestaande uit een villaboerderij met bijschuur en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villaboerderij met bijschuur en hek uit 1924

- vanwege het verzorgde materiaalgebruik met decoratieve accenten

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de verschillende onderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie van de samenstellende onderdelen

- vanwege de markante ligging van het complex in het lint aan het voormalige Borgercompagniesterdiep

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Borgercompagnie 156 9631 TL Borgercompagnie BY Ja