Meidoornstraat 21, Emmeloord

Inleiding

Rij WONINGEN behorende bij het comlex bestaande uit drie rijen woningen van het type J, J1 en J2, is gebouwd in 1947-1948 in opdracht van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken. Deze dienst was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp en de constructie van de drie rijtjes woningen, waarvan dit het rechter is. De woningen zijn gebouwd in een sobere, aan de Delftse School verwante bouwstijl. De detaillering van de gevels van deze woningen (van het type J2(?)) is identiek aan die van het linker rijtje. In de loop der jaren hebben er diverse wijzigingen aan ex- en interieur plaats gevonden, die voornamelijk dienden ter verhoging van het wooncomfort. Aanbouwtjes (bijkeukens en douches) werden opgetrokken aan de achterzijde. Het oorspronkelijke aanzien van de woningen aan de straatzijde is niet noemenswaardig aangetast.

Omschrijving

Het vier woningen tellende rechter rijtje met de huisnummers 21;23;25;27 heeft een voorgevel met een symmetrische indeling. De woningen zijn voorzien van de oorspronkelijke, binnen een betonnen omlijsting staande houten deuren met drieruits bovenlicht en vensters met nieuwe ramen binnen de oorspronkelijke houten kozijnen, die zijn afgedekt met dunne lateien. De ramen in de vensters op de verdieping zijn eveneens gewijzigd en staan onder rollagen. De gevelrand is voorzien van smalle banden van uitgemetselde baksteen. De zuidelijke kopgevel is verbonden met het tussenlid met de poortdoorgang. De woningen hebben in de achtergevel op begane grond een groter kamervenster en een kleiner keukenvenster. De deuren naar de tuin staan respectievelijk in het aangebouwde kleinere schuurtjes onder zadeldak van nr. 27, in het tussenlid van de grotere, eveneens onder zadeldak staande gezamelijke schuur voor de nrs. 23;25, en in het poortgebouwtje met schuurtje van nr. 21. De verdieping bevat per woning eveneens een groter en een kleiner venster met eveneens gewijzigde ramen. In de noordelijke kopgevel van het rijtje staan vensters van verschillend formaat. Alle gevelopeningen in dit rijtje woningen zijn rechtgesloten. De achtergevel en het inwendige van dit rijtje woningen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het rijtje woningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- De woningen zijn van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale woningbouw en de ontwikkeling daarin in de Wederopbouwjaren vlak na WO II.

- De woningen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, de detaillering en het materiaalgebruik.

- De woningen hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke samenhang met de belendende rijtjes en de directe relatie met de nabijgelegen woningen. Deze maken wel deel uit van het zelfde stedenbouwkundige plan, maar vallen, op de woningen aan de Koningin Julianalaan na, niet onder de bescherming.

- De woningen zijn van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

514762
Woningen

Inleiding

Het complex van drie rijtjes WONINGEN (14 in totaal) van het type J, J1 en J2 is gebouwd in 1947-1948 in opdracht van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken. Deze dienst was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp en de constructie van de drie, door middel van poortdoorgangen met elkaar verbonden rijtjes woningen. De aan de westzijde van de straat gesitueerde en er evenwijdig mee staande woningen zijn gebouwd in een sobere, aan de Delftse School verwante bouwstijl. In de loop der jaren hebben er diverse wijzigingen plaats gevonden, die voornamelijk dienden ter verhoging van het wooncomfort. Aanbouwtjes (bijkeukens en douches) werden aan de achterzijde opgetrokken. Het oorspronkelijke aanzien van de woningen aan de straatzijde is niet noemenswaardig aangetast. Aan de straatzijde zijn de woningen voorzien van kleine voortuintjes. De oorspronkelijke, uit de bouwtijd van de woningen daterende schuurtjes in de achtertuin en de poortdoorgangen met schuurtjes vallen eveneens onder de bescherming.

Omschrijving

Drie, vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen opgetrokken rijtjes woningen met verdieping onder met rode pannen gedekt zadeldak met schoorstenen op de nokken. De nog oorspronkelijke schoorstenen (per rij één meer dan het aantal woningen) verbreden zich naar boven toe enigszins. De vernieuwde schoorstenen zijn recht. De kopgevels zijn puntgevels met uitgemetselde dakaanzetten. De rijtjes zijn met elkaar verbonden door een verdiepingloos tussenlid met segmentboogvormige openingen in de poortdoorgang naar de achterzijde van de woningen. Deze poortdoorgangen zijn eveneens voorzien van een met rode pannen gedekte zadeldak. De detaillering van de gevels van de rijtjes met de groen geverfde deuren en de huisnummers 1 t/m 11 en 21 t/m 27 is identiek. De detaillering aan de gevels van het rijtje met de rood geverfde deuren en de huisnummers 13 t/m 19 is afwijkend. De woningen hebben gemetselde schuurtjes in de achtertuin. De achtergevels en het inwendige van de woningen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het woningcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale woningbouw en de ontwikkeling daarin in de Wederopbouwjaren vlak na WO II.

- De drie in hoofdzaak vrij gave rijen woningen hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke onderlinge samenhang en de directe relatie met de nabij gelegen woningen, die wel deel uitmaken van het zelfde stedenbouwkundige plan, maar die, op de woningen aan de Koningin Julianalaan na, niet onder de bescherming vallen.

- Het complex is van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur van de complexonderdelen.

Meidoornstraat 21 8302 CP Emmeloord Ja
Meidoornstraat 23 8302 CP Emmeloord