Tunnel Hamweg, Kerkrade

Inleiding

Omstreeks 1928 naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx van de Nederlandse Spoorwegen gebouwde TUNNEL onder de spoordijk van de spoorlijn Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel werd gebouwd in de stijl van het Functionalisme.

Enkel in dit deel van Nederland stelde het landschap bijzondere eisen aan de situering van de spoorlijntrajecten. Het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld wordt gekenmerkt door allerlei bijzondere kunstwerken vanwege de hoogteverschillen die moesten worden overwonnen. Deze tunnel in Kerkrade diende om het overige verkeer onder de spoordijk door te leiden.

Omschrijving

De tunnel heeft een rondboogvormige doorsnede, een vorm waarbij de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut en waarbij relatief gezien met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal kan worden volstaan. Het toegepaste bouwmateriaal is gewapend beton.

Waardering

De tunnel bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontleent de tunnel aan het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezit de tunnel als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het object en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513757
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tunnel Weg- en waterbouwkundige werken Weg(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkrade Hamweg, tunnel onder Spoordijk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 10151 Kerkrade
D 10014 Kerkrade
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1928 1928 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Dirickx, L.J.M. ; Limburg ingenieur
Hollandsche Betonmaatschappij ; Limburg aannemer / uitvoerder
Naar boven