Oranjeplein 1, Kerkrade

Inleiding

Dubbel woonhuis, vrijstaand, opvallend gesitueerd aan het Oranjeplein dat in zekere mate haar vooroorlogse uitstraling heeft bewaard. Gebouwd in 1921 in traditionalistische stijl naar ontwerp van arch. C.J. Duykers. Het rechterpand was het woonhuis van architect, huisnummer 1. Bij dit pand de halfvrijstaande vml. waskeuken tot garage verbouwd in ca. 1960, exterieur gelijk gebleven. Oorspronkelijke hekwerk aan straatzijde inmiddels geheel verdwenen; bij pand huisnummer no. 2 omstreeks 1980 vervangen. Bij pand huisnummer 2 een bijbouw van garage met zadeldak. Deze is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Twee halfvrijstaande woonhuizen in twee bouwlagen onder gewelfde schilddaken met rode Tuiles du Nord. Pand huisnummer 2 met betonpannen bedekt. Goten op aanzienlijke consoles, dakkapellen, totaal drie nokschoorstenen. Gevels van bakstenen metselwerk in kruisverband. Plint in hardsteen in zwart/grijze tint, opstand met speklagen, decoratieve lisenen en langs gevelranden bloktand decoratie. Rechthoekige houten kruiskozijnen met achtruits bovenlichten, rechthoekige houten deuren. Hardstenen dorpels en strek. Symmetrische compositie met entreepartijen in trappenhuis uitbouwen aan zijgevels, voorzien van portiekluifels op houten kolommen. Uitbouw in twee en halve bouwlaag met schilddak, drie traveeën. Venster met glas-in-lood in geel en blauw, in tweede laag met bovenlicht en in bovenste laag lage vensters. Symmetrische voorgevel per deel twee traveeën met aan weerszijden lisenen en op dak een dakkapel. Linkerdeel van gevel in eerste bouwlaag met kunststof luifels, kozijn dakkapel vervangen. Rechterzijgevel uitbouw een entree met authentieke voordeur onder houten luifel rustend op een hoekkolom in hout, een schilddak. Een muur met poortje naar garage, een rechthoekig gebouwtje met tentdak en Tuiles du Nord. Verder een baksteen muur waarin boogvormig poortje, boog gedekt met kunststeen. Beide panden aan achtergevel over gehele breedte een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak deels Tuiles du Nord, boven de serre in glas. In linkerzijgevel uitbouw in twee en een halve bouwlaag met schilddak, glas-in-lood vensters. Entree met authentieke voordeur onder houten luifel rustend op houten kolom. Bakstenen erfscheiding met rollagen en hardstenen afdekking, deels vernieuwd, authentieke bakstenen kolommen met hardstenen afdekking, houten hekwerk van omstreeks 1980.

Van het INTERIEUR van beide panden is onder meer het volgende van belang. Interieur pand huisnummer 1: indeling is geheel intact. Voorhal met marmer tegels in wit/grijs, met rondom een zwarte marmer band. In centrale hal een haardomlijsting in zwarte marmer. Een dubbele tussendeur met glas panelen, vier treden naar centrale hal met vloer in marmer en authentieke houten trappenhuis doorlopend tot zolderverdieping, houten lambrisering, trap met vier overloopjes; trapkast; in overige kamers enkele marmeren haardomlijstingen in zwart; pand geheel onderkelderd met o.a. wijnkelder. Glas-in-lood in trappenhuiswand naar ontwerp van C. Duykers, vervaardigd door atelier van der Essen. In middenraam een glas-in-lood paneel vervaardigd door J. Luyten. Interieur pand huisnummer 2: indeling ingrijpend aangepast, behalve de hal. Voorhal met marmer tegels in wit/zwart; glas-in- lood vensters; tussendeur naar centrale hal met glas panelen; vier treden naar hal met vloer in marmer; haardomlijsting in hal met zwarte marmer; trap met lambrisering authentiek, idem overlopen.

Waardering:

Het dubbele woonhuis is een goed voorbeeld van representatieve woonhuisarchitectuur. Het bouwvolume kenmerkt zich door een bijzondere detaillering en esthetiek, die gaaf bewaard zijn gebleven. Ook de inrichting van het dubbele woonhuis is redelijk gaaf bewaard gebleven, waaronder de trappenhuizen. Het dubbele woonhuis is opmerkelijk gesitueerd aan het Oranjeplein. Het dubbele woonhuis is een goed en representatief voorbeeld van het voorname wonen gedurende het Interbellum hetgeen tot uitdrukking komt in de gehanteerde stijl, het bouwvolume en in de verzorgde detaillering; de inrichting van de dubbele villa is gaaf behouden gebleven en manifesteert zich o.m. in de twee trappenhuizen; de situering aan het Oranjeplein geldt als opmerkelijk en onderscheidt zich door een markante historische belevingswaarde. Het dubbele woonhuis vertegenwoordigt algemeen belang vanwege het geheel aan voornoemde waarden.

Oranjeplein 1 6461 AZ Kerkrade Ja
Oranjeplein 2 6461 AZ Kerkrade