Botanische Tuin, Kerkrade

Inleiding

BOTANISCHE TUIN ontworpen in 1939 naar een ontwerp van tuinarchitect John Bergmans uit Oisterwijk. De tuin is ontworpen in Engelse landschapsstijl. Het ontwerp werd gemaakt in opdracht van de Staatsmijnen. De parochie Terwinselen stelde de grond voor de tuin ter beschikking.

De Botanische Tuin wordt door de navolgende straten omgrenst: aan de noordzijde door de Callistusstraat; aan de oostzijde door de Singelweg, en aan de zuidzijde door de Sint Hubertuslaan. Aan de oostzijde zijn de R.K. kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen met het kerkhof en de pastorie gesitueerd.

De oppervlakte van de tuin is 1,5 ha.

Het voormalige theehuis met aanbouwen uit 1952 en 1992 is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Botanische tuin met doorzichten; met een centrale vijverpartij met aan weerszijden doorzichten; ronde borders; een grote variëteit aan plantenassortimenten; grillig padenprofiel; glooiingen in het terrein zijn nog in tact; het centrale deel van de tuin is het diepst gelegen met aan weerszijden hoger oplopende delen. Een grote verscheidenhied aan bomen, heesters en planten uit de gematigde zônes van de hele wereld, samen met planten uit de inheemse en Limburgse flora samengebracht rondom de gazons, paden en vijver. Aan de zuidzijde bevindt zich de oorspronkelijke toegangspoort met smeedijzeren hekwerk. De bakstenen kolommen zijn van omstreeks 1992.

In 1950 werd door landschapsarchitect Tersteeg in het noordelijke deel van de tuin een bomenrij met heesters aangeplant: deze zijn op grond van de leeftijd vooralsnog uitgesloten van bescherming.

Waardering

De Botanische tuin van Terwinselen bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling. De Botanische tuin is tevens cultuurhistorisch van belang als vitaliserend complement op het grauwe mijnwerkersbestaan en als historisch stedenbouwkundig element met recreatieve waarden alsmede sierwaarde. Architectuurhistorische waarden ontleent de tuin aan het bijzondere belang voor de geschiedenis van de tuinarchitectuur; als voorbeeld van het oeuvre van tuinarchitect John Bergmans; wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; wegens de grote variëteit aan plantenassortimenten. Ensemblewaarden bezit de Botanische tuin als essentieel onderdeel van een groter complex dat de parochiekerk met pastorie en een dokterswoning omvat en zeer centraal in de wijk Terwinselen is gelegen. Dit complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van Kerkrade. De Botanische tuin is tenslotte van algemeen belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de tuinaanleg en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Daarnaast is sprake van een object met architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

513741
Terwinselen

Inleiding

Tussen 1921 en 1923 werden op een centraal gelegen terrein binnen de vml. mijnkolonie Terwinselen een aantal voorzieningen gerealiseerd t.b.v. de bewoners. Het complex wordt door de navolgende straten omgrenst: aan de noordzijde door de Callistusstraat; aan de oostzijde door de Singelweg; aan de west en noordzijde door de St. Hubertuslaan. In 1921 werd de R.K. kerk O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen gebouwd naar een ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael. In 1923 werden de pastorie en een dokterswoning gebouwd naar een ontwerp van dezelfde architect. De pastorie werd aan de rechterzijde van de kerk aan de sacristie aangebouwd. De dokterswoning werd aan de linkerzijde van de parochiekerk gebouwd. In 1939 werd begonnen met de aanleg van de Botanische Tuin op een terrein direkt grenzend aan de parochiekerk en pastorie en tevens eigendom van de parochie. De botanische tuin is aan de oost- en noordzijde van kerk en pastorie gesitueerd. Het ontwerp werd gemaakt door tuinarchitect John Bergmans.

Het aan de noord- en westzijde naast de kerk gelegen kerkhof en overige woonhuizen op dit terrein zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het kerkgebouw is uitgevoerd in baksteen, Nivelsteiner- en Kunradersteen en mergel. De bouwstijl is beïnvloed door het Eclecticisme. De pastorie is gebouwd in een traditionalistische bouwstijl met elementen van Eclecticisme. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, Nivelsteiner steen en mergel. De dokterswoning is gebouwd in een traditionalistische bouwstijl. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen.

De Botanische Tuin tenslotte is aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Waardering

Het complex met parochiekerk, pastorie, dokterswoning en Botanische tuin bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, geestelijke en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent het complex en m.n. de parochiekerk met pastorie aan het bijzondere belang voor het oeuvre van architect J.H.H. van Groenendael, wegens de hoogwaardige kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De Botanische tuin bezit architectuurhistorische waarden als voorbeeld van het oeuvre van tuinarchitect John Bergmans. Het gehele complex bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de voormalige mijnkolonie Terwinselen en is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van dit deel van Kerkrade. Het complex is eveneens van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen en de architectonische kwaliteiten van m.n. de parochiekerk met pastorie. Tevens is sprake van typologische en functionele zeldzaamheid.

Hortus Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
St.Hubertuslaan 81 6467 CJ Kerkrade TO Ja