Dr.Nolensstraat 4, Kerkrade

Inleiding

DOKTERSWONING gebouwd in 1923 in opdracht van pastoor Spiertz van de naastgelegen R.K. kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen. Gebouwd in traditionalistische stijl naar ontwerp van arch. J.H.H. van Groenendael uit Maastricht. De aanbouw uit 1950 die voor de oorspronkelijke entree werd gerealiseerd is op grond van de ouderdom vooralsnog uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Voormalige dokterswoning met rechthoekig grondplan in twee bouwlagen onder gebroken tentdak met Tuiles de Nord, dakkapellen en rechthoekige schoorstenen. Gevels met baksteen metselwerk in kruisverband. Natuursteen plint, speklagen met pleisterwerk. In gevels rechthoekige houten vensters met roedeverdeling. Natuursteen dorpels, in eerste laag met strek en natuursteen aanzetstenen. Onder de dakrand een decoratieve natuursteen lijst en goot op klossen. Voorgevel met centraal twee traveeën met dubbele vensters. Onder de dakrand een hardsteen band met jaartal 1923. Op dak een schoorsteen. Rechts in rechter zijgevel een vijfkantige erker met balustrade met accenten in hardsteen en mergel. Boven erker dubbele balkondeuren met aan weerszijden vensters. Links van erker trap met toegang naar souterrain. Deur en keldervensters. In eerste en tweede laag drie vensters. Op het dak twee dakkapellen met drie vensters. Rechts in achtergevel een vijfhoekige erker met plat dak en vensters in elke zijde. Boven erker in tweede laag twee vensters en op dak een dakkapel met twee vensters en centraal een schoorsteen. Links naast erker twee bordesdeuren. In linker zijgevel, op plaats van vroegere voordeur en bordes, in 1950 een aanbouw met entree gebouwd. Aanbouw in een laag, plat dak en plint in natuursteen, drie vensters. Rechts naast entree een venster, boven entree twee glas-in-lood vensters ter plaatse van trappenhuis. Rechts drie vensters in tweede laag. Geheel links in gevel garage-ingang in souterrain. Centraal op dak dakkapel met vijf vensters. Toegang met twee baksteen kolommen met natuursteen plint. Van het INTERIEUR is onder meer van belang. Hoofdstructuur van indeling is in tact hetgeen blijkt uit de situering van de hal, trappenhuis en kamers. Authentieke houten deuromlijstingen. Voormalige spreekkamer met eenvoudige marmer haardomlijsting. Houten trap en lambrisering. Houten schuifdeuren tussen woonkamer en kamer met serre.

Waardering

De voormalige dokterswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling.

De dokterswoning bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect J.H.H. van Groenendael, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de dokterswoning aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de parochiekerk en pastorie van Terwinselen en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente Kerkrade. De dokterswoning is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

513740
Terwinselen

Inleiding

Tussen 1921 en 1923 werden op een centraal gelegen terrein binnen de vml. mijnkolonie Terwinselen een aantal voorzieningen gerealiseerd t.b.v. de bewoners. Het complex wordt door de navolgende straten omgrenst: aan de noordzijde door de Callistusstraat; aan de oostzijde door de Singelweg; aan de west en noordzijde door de St. Hubertuslaan. In 1921 werd de R.K. kerk O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen gebouwd naar een ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael. In 1923 werden de pastorie en een dokterswoning gebouwd naar een ontwerp van dezelfde architect. De pastorie werd aan de rechterzijde van de kerk aan de sacristie aangebouwd. De dokterswoning werd aan de linkerzijde van de parochiekerk gebouwd. In 1939 werd begonnen met de aanleg van de Botanische Tuin op een terrein direkt grenzend aan de parochiekerk en pastorie en tevens eigendom van de parochie. De botanische tuin is aan de oost- en noordzijde van kerk en pastorie gesitueerd. Het ontwerp werd gemaakt door tuinarchitect John Bergmans.

Het aan de noord- en westzijde naast de kerk gelegen kerkhof en overige woonhuizen op dit terrein zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het kerkgebouw is uitgevoerd in baksteen, Nivelsteiner- en Kunradersteen en mergel. De bouwstijl is beïnvloed door het Eclecticisme. De pastorie is gebouwd in een traditionalistische bouwstijl met elementen van Eclecticisme. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, Nivelsteiner steen en mergel. De dokterswoning is gebouwd in een traditionalistische bouwstijl. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen.

De Botanische Tuin tenslotte is aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Waardering

Het complex met parochiekerk, pastorie, dokterswoning en Botanische tuin bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, geestelijke en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent het complex en m.n. de parochiekerk met pastorie aan het bijzondere belang voor het oeuvre van architect J.H.H. van Groenendael, wegens de hoogwaardige kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De Botanische tuin bezit architectuurhistorische waarden als voorbeeld van het oeuvre van tuinarchitect John Bergmans. Het gehele complex bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de voormalige mijnkolonie Terwinselen en is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van dit deel van Kerkrade. Het complex is eveneens van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen en de architectonische kwaliteiten van m.n. de parochiekerk met pastorie. Tevens is sprake van typologische en functionele zeldzaamheid.

Dokterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Dr.Nolensstraat 4 6467 EL Kerkrade Terwinselen Ja