Inleiding

Vijvers met bosaanplant, bronnenbos genaamd Frawensieff en oude toegangsweg nabij het gebouwencomplex Rolduc genaamd Chemin de d'Abbaye.

Omschrijving

Viertal aangelegde vijvers op verschillend niveau waardoor overloop plaatsvindt. Rond de deels boogvormige vijvers een wandelpad. Bosaanplant op de taluds. In dit zogenoemde bosquet bevinden zich de bronnen die de vijvers van water voorzien.

Vanuit een pomphuis bij de hoogste vijver werd water opgepompt naar de watertoren van het gebouwencomplex. Van hieruit werd het gehele abdijcomplex van water voorzien.

Het Frauwensieff betreft een hellend waterrijk bronnengebied, noordelijk van het gebouwencomplex Rolduc. Het deels beboste gebied, waarin zich de bronnen bevinden, is een restant van de in de 12de eeuw beginnende ontginning t.b.v. landbouwgronden. De bronnen van de Frawensieff hebben hetzelfde voedingsgebied als de bronnen die in Rolduc het water leveren voor de vijvers in het zogenoemde bosquet.

De Chemin de d'Abbaye is een noord-zuid gerichte eeuwenoude voormalige hoofdtoegangsweg naar Rolduc. Het noordelijk deel is reeds bekend uit het midden van de 16de eeuw en het zuidelijk deel is tesamen met de Nieuwstraat en de Steenwegen, tussen 1784 en 1786 aangelegd. Beide delen zijn bestraat met kasseien voorzien van een opsluitband. Het noordelijk wegdeel is deels opengebroken en deels zwaar beschadigd. Het zuidelijk deel verkeert nog in een gave toestand. Dit historisch tracee van de Heyendahllaan loopt vanaf de Nieuwstraat, via de vijfsprong westelijk gelegen van Rolduc, tot aan de Van Gilsstraat, ter hoogte van de Ailbertuslaan.

Waardering

Het geheel van vijvers, bronnenbos en oude toegangsweg bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geografische en landschappelijke ontwikkeling. Ensemblewaarde ontleent het geheel aan zijn betekenis als essentieel onderdeel van het complex Rolduc dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het geheel is van algemeen belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Het geheel bezit eveneens typologische en functionele zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513726
Complexnaam
Rolduc
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het abdijcomplex Rolduc is aan de rand van de bebouwde kom van Kerkrade nabij de Duitse rijksgrens gesitueerd. Tot dit complex behoren de vml. abdijgebouwen met abdijkerk, kloosterhoeve en overige economiegebouwen, Aula Maior, bosquet met vijvers, Frauwensieff en Chemin de d'Abbaye.

Het oudste deel betreft de abdijkerk XII en XIII, vervolgens bouwdelen XVII, XVIII, XIX en XX A.

Het centrale deel wordt gevormd door de abdijgebouwen met abdijkerk. Zuidelijk hiervan bevindt zich de kloosterhoeve. Aan de oostzijde van de abdijgebouwen is de Aula Maior gesitueerd en het kleine kloosterkerkhof. Aan de noordzijde van de abdijgebouwen bevindt zich een aantal economiegebouwen. Op het voorterrein westelijk van de abdijgebouwen bevinden zich de Aula Minor en enkele economiegebouwen. Aan de noordzijde van het gebouwencomplex is het bosquet met vijvers en verder noordelijk het Frauwensieff gesitueerd. Aan de westzijde van het complex loopt het tracee van de Chemin de d'Abbaye.

Omschrijving

In de oudste kloostergebouwen te weten Abdijkerk, Kloosterhoeve en enkele abdijgebouwen zijn diverse soorten natuursteen toegepast. De gebouwen van jongere datum te weten de overige abdijgebouwen, de economiegebouwen, de Aula Maior en Aula Minor zijn in baksteen gebouwd. De toegepaste bouwstijlen variëren van Romaans tot elementen van Neo-Classicisme en Neo-Romaans tot Traditionalisme.

Waardering

Het gehele complex bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling. Het complex is cultuurhistorisch tevens van belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent het complex aan zijn bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, aan het bijzondere belang van de diverse objecten voor het oeuvre van o.a. de architecten Jan Stuyt en Jos. Cuypers en wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de ontwerpen. Ensemblewaarden ontleent het complex aan de situering en daarmee van belang voor het aanzien van Kerkrade en wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en wateren. Het complex is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur van de gebouwen, de deels hoogwaardige architectonische kwaliteit van hoofd- en bijgebouwen en in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Het complex is tevens van algemeen belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid deels verbonden met een bijzondere ouderdom van enkele bouwdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Weg(C8) Weg- en waterbouwkundige werken Weg(C) oorspronkelijke functie
Bosquet Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Vijver Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Heyendallaan 82 6464 EP Kerkrade Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 10413 Kerkrade
B 10411 Kerkrade
B 10408 Kerkrade
B 10414 Kerkrade
B 10415 Kerkrade
B 2309 Kerkrade
B 10416 Kerkrade
B 1192 Kerkrade
B 10412 Kerkrade
B 9971 Kerkrade
B 7725 Kerkrade
G 3270 Kerkrade
G 3274 Kerkrade
G 3545 Kerkrade
G 2749 Kerkrade
G 3543 Kerkrade
G 3544 Kerkrade
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1800 Weg vervaardiging
1900 1900 Aanleg bosquet en vijvers. verbouwing
Naar boven