Nijverdalseweg 32, Mariënheem

Omschrijving

Driebeukige ZAALKERK opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Romaanse pannen gedekt zadeldak. De oostelijk gelegen toren onder een tentdak met zinken bekroning en windwijzer is voorzien van wijzerplaten en galmgaten.

De aangebouwde traptoren heeft eveneens een tentdak met zinken bekroning. De toren heeft aan beide zijden een uitbouw onder een lessenaardak. Hierin zijn drie hoge rondboogvormige vensters geplaatst. Aan de achterzijde (O) van de toren een driezijdige absis met in elk gevelvlak een dubbel rondboogvenster.

Het schip wordt door steunberen in zes traveeën gedeeld. De gevelvlakken van vijf traveeën hebben drie rondboogvensters met glas-in-lood. De travee met de narthex ligt iets terug en heeft een aanbouw onder een lessenaardak. In dit geveldeel zijn twee kleine rondboogvormige vensters geplaatst. In de westelijke zijde is de ingang geplaatst in een tegen het schip geplaatste uitbouw onder zadeldak. De recht gesloten houten deuren met een natuurstenen latei onder glas-lood-vensters en spitsboog archivolten met natuurstenen aanzetstenen. Boven de ingang een nis met een madonnabeeld. In de westgevel van het schip boven het ingangsportaal zijn twee spitsboogvormige vensters en een rond venster met glas-in-lood geplaatst.

Kerkinterieur met onder andere bakstenen kruisgewelven, rustend op ronde gemetselde kolommen. Het bankenplan stamt uit de bouwperiode.

ZAALKERK van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als monumentaal kerkgebouw naar ontwerp van de architect G.Leeuwenberg

- vanwege de op de Delftse School geïnspireerde bouwstijl

- als onderdeel van het beeldbepalende complex

- vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

513669
Onze Lieve Vrouwe

Inleiding

KERKCOMPLEX 'Onze Lieve Vrouwe' bestaande uit KERK (monument nr. 513669) en PASTORIE (monument nr. 513670). Omdat er in het centrum van Raalte een grote katholieke kerk gebouwd werd, lieten de Raaltense boeren uit woede op eigen kosten een even imposante katholieke kerk bouwen buiten de bebouwde kom van Raalte, in het dorp Mariënheem. De kerk is door middel van een tussenlid met de pastorie verbonden. De kerk en pastorie zijn in 1937 gerealiseerd naar ontwerp van de architect G. Leeuwenberg in een stijl die geënt is op de Delftse School.

Het complex staat buiten het centrum van Mariënheem aan de weg van Zwolle naar Nijverdal.

Kerk met pastorie van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: