College van de Kruisheren, Uden

Inleiding

Onderdeel van het voormalige COLLEGE van de Kruisheren, thans woonhuis en in 1885 gebouwd door de Paters Kruisheren in eenvoudige baksteenstijl met neo-gotische elementen. Het gebouw ligt tegenover het Kruisherenklooster.

Omschrijving

Het een bouwlaag tellende rechthoekige gebouw is opgetrokken uit machinale baksteen, met speklagen in gele steen en geteerde stenen in de omlijstingen van de raamkoppen en de siervelden boven deze ramen. Het pand heeft een later vernieuwde lijstgoot en een schilddak, met kunstleien gedekt en is voorzien van een eenvoudige dakruiter met overhoekse spits. De voorgevel telt vijf traveeën met een middenrisaliet met terugliggende ingang waarboven een topgevel met rondvenster en een bekronend ijzeren kruis. De entree heeft dubbele paneeldeuren met briefpanelen en een bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling. Links en rechts bevinden zich telkens twee hooggeplaatste roederamen met in 1993 in de oude vorm vernieuwde indeling met twaalfruits ramen, thans voorzien van dubbele beglazing. Op de hoeken lisenen en onder de goot een sierfries met deels geteerde en gele baksteen. De linker en rechter zijgevel vertonen twee segmentbogige blindnissen met boven in siermetselwerk. De achtergevel heeft evenals de voorgevel vijf traveeën, waarvan de ramen naar beneden toe zijn uitgebroken en alleen in de bovenlichten nog zijn voorzien van de vroegere ruitvormige indeling. De gevelsteen bevat de tekst: "IN MEMORIAM MUNIFICENTIAE ADM. R.D.J. PULSERS SUB. MAG. GEN. W.F.A. SMITS AN. D. MDCCCLXXXV".

Inwendig is het gebouw gewijzigd bij de verbouwing tot woonhuis, waarbij de middengang met twee rechthoekige lokalen links en rechts nog herkenbaar is gebleven.

Waardering

De voormalige school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het internaatsonderwijs door religieuzen in de negentiende eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de aan de overkant gelegen gebouwen van het Kruisherenklooster. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Kerkstraat 7 5401 BC Uden Ja