Kerkstraat 26, Uden

Inleiding

De blokvormige R.K. PASTORIE uit 1903 vormt samen met de al eerder beschermde neoromaanse Petruskerk en de H. Hartgroep een gaaf ensemble. Het gebouw vertoont neo-gotische en neo-renaissance elementen.

Omschrijving

De pastorie is een tweelaags, blokvormig huis, met aan de achterzijde een langgerekte lagere aanbouw. Het geheel is opgetrokken uit machinale baksteen met speklagen en sluit- en aanzetstenen in rode verblendsteen en wordt afgedekt door een, met leien in Maasdekking bedekt, afgeplat schilddak. Omlopende profiellijsten in respectievelijk hardsteen en profielsteen geleden het gebouw in twee bouwlagen. De gevels worden afgesloten met een rijke lijst met siermetselwerk in rode en grijze baksteen onder de bakgoot op klossen. Er zijn eenvoudige gesmede sierankers. De voorgevel heeft een hardstenen plint en bevat de excentrisch in het twee traveeën tellend middendeel geplaatste entree, geflankeerd door twee risalieten, bekroond met topgevels. De linker risaliet heeft een driezijdige uitbouw over twee bouwlagen, uitmondend in een topgevel, de rechter risaliet herhaalt de indeling van het middendeel en heeft een tuitgevel, deels met trappen. De ramen van de begane grond zijn vijfruits schuiframen met glas-in-lood in het bovenlicht. Onder de ramen bevinden zich ondiepe basementen met siermetselwerk, de dagkanten bestaan uit profielsteen met een kraal, erboven ligt een hardstenen latei met een segmentboog en siermetselwerk. De ramen op de verdieping zijn iets eenvoudiger en hebben een driedelig bovenlicht met geprofileerde stijlen. De entree is gelegen in een ondiep portiek met paneeldeur en driedelig glas-in-lood bovenlicht. Links in dit portiek de eerste steen. Rechts in de hoek met de risaliet een fraaie, vierkante, met ruitvormige cassetten versierde zinken regenpijp.

De linker zijgevel bezit beneden een raam, waarboven een uitkragende en in een topgevel eindigende risaliet met twee smalle ramen. De rechter zijgevel heeft een middenrisaliet, eindigend in een topgevel met luik.

Aan de achterzijde is een serre aangebouwd met ruiten met stroken in glas-in-lood en lage dakschilden met kruispannen bekleed. Midden achter een tweelaags aanbouw onder plat dak.

De aanbouw met dienstruimten en voormalig koetshuis heeft een afgeplat mansardedak met kruispannen en dakkapellen.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden door de situering naast de kerk en het H. Hartmonument. Het gebouw is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Kerkstraat 26 5401 BE Uden Ja