schuurgebouwen bij Pannenhof, Beegden

Inleiding

Tegenover de boerderij Pannenhof gelegen schuren. Het gesloten schuurgebouw dateert uit 1854; de open schuur betreft een latere aanbouw XIXd. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

Er is een historisch-functionele en economische relatie tussen het oudste gedeelte van de boerderij Pannenhof en deze schuren.

Omschrijving

GESLOTEN SCHUUR op een rechthoekige plattegrond met in het verlengde van de schuur een lager deels open schuurgebouw.

De gesloten schuur telt een bouwlaag met zadeldak met Hollandse pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Metselwerk in kruisverband. In de kopgevel aan de rechterzijde een segmentboogvormige houten poort. In deze topgevel vlechtingen als muurafdekking. In de topgevel tevens muurankers die het jaartal 1854 vormen.

De OPEN SCHUUR in het verlengde van de gesloten schuur is een stuk lager en wordt eveneens afgedekt met een zadeldak met Hollandse pannen. Het dak rust aan de voorzijde op een vijftal gemetselde bakstenen kolommen.

Waardering

De schuren tegenover de boerderij Pannenhof bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De schuren bezitten architectuurhistorische waarde wegens het belang van de objecten voor de geschiedenis van de architectuur. Ensemblewaarde ontlenen de schuurgebouwen aan hun markante ligging in het buitengebied van de gemeente Heel en aan de economische relatie met de tegenover gelegen boerderij Pannenhof. De objecten zijn tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur.

512938
Pannenhof

Inleiding

Het complex Pannenhof bestaat uit een gesloten hoeve en twee schuurgebouwen. Het oudste gedeelte van de hoeve is gesitueerd aan de binnenplaats en werd omstreeks 1850 gebouwd. De overige bouwdelen van de boerderij dateren van omstreeks 1890.

De opdrachtgever was mevr. Jurgens.

De gesloten hoeve is aan de zuidzijde van weg genaamd Pannenhof gesitueerd. De twee schuurgebouwen zijn aan de overzijde, de noordzijde, van de weg gesitueerd.

De bouwstijl van de gesloten hoeve is traditionalistisch met elementen van Eclecticisme. Beide schuurgebouwen zijn gebouwd in een traditionalistische stijl.

Omschrijving

Gesloten hoeve bestaande uit een hoofdwoonhuis, een pachterswoning en stalgebouwen van omstreeks 1890 en een ouder woonhuis met stallen en schuren van omstreeks 1850. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch, en enkele bouwdelen met elementen Eclecticisme. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen.

Beide schuurgebouwen aan de overzijde van de weg zijn gebouwd in een traditionalistische bouwstijl. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen.

Waardering

Het boerderijcomplex Pannenhof bezit cultuurhistorisiche waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het boerderijcomplex bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang van het complex voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van m.n. het hoofdwoonhuis; het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het boerderijcomplex aan de markante ligging in het buitengebied van de gemeente Heel. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur van diverse bouwdelen.

Pannenhof 1 6099 NE Beegden BY Ja
D 1537 Beegden