Hoofdstraat 13, Grootegast

Omschrijving

STOOKHUT uit 1934 opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen op een gesinterd trasraam. Het zadeldak, gedekt met een zwarte Hollandse pan heeft strakke windveren en een gemetselde topschoorsteen. In de oostgevel een opgeklampte deur met een zijlicht, dat in de hoek van de gevel is geplaatst. In de zuidgevel twee vensters met rollaag. Aan de noordgevel is later een overkapping aangebouwd.

Stookhut van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de boerderij.

512839

Inleiding

Moderne variant van de STOLPBOERDERIJ met STOOKHUT gebouwd naar een ontwerp van architect R. Klazinga uit Grootegast in 1934. Opdrachtgever van de in een regionale late variant van de Amsterdamse School vormgegeven boerderij, was de heer H. Luimstra. In 1976 is de boerderij verbouwd waarbij de westelijke zijgevel van het voorhuis werd gewijzigd ten behoeve van het vergroten van de woonkamer.

De boerderij is opvallend gelegen aan de Hoofdstraat en heeft aan de voorzijde een diepe tuin met gazon. Op het achtererf staat een bijschuur die ouder is dan de boerderij. De schuur valt buiten de bescherming omdat een deel van de voorgevel vernieuwd is.

Stolpboerderij met stookhut van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden

- als voorbeeld van een moderne stolpboerderij met stookhut uit 1934