Hoofdweg 52, De Krim

Omschrijving

VILLA opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint vanaf vierkante grondslag over één, opvallend hoge, bouwlaag onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. Rondom loopt een getande daklijst van verticale houten delen. Alle vensterlateien en wisseldorpels zijn verbonden door eveneens rondom lopende speklagen. De geveltoppen van de risalieten zijn met speklagen geleed waardoor een chalet-achtig vakwerk is ontstaan, vergelijkbaar met de geveltop van de boerderij. De entree met stoep (N) is geplaatst onder een lessenaardak, steunend op gemetselde kolommen. Rechts van de entree een erker met op de verdieping een balkon. In de erker een drielicht venster van hoge ramen met bovenlichten met roedenverdeling, onder één latei. De balkonkamer is geplaatst onder een dakkapel met afgewolfde steekkap. Links van de entree een drielicht venster met bovenlicht met roedenverdeling onder een segmentboog. In het dakschild een dakkapel met drielichtvenster onder een getrapt lessenaardak.

De linker gevel (O) heeft een middenrisaliet eindigend in een dakkapel onder afgewolfde steekkap. Op de begane grond een drielicht venster zoals in de voorgevel, op de verdieping een lantaarn vensterpartij met roedenverdeling steunend op korbelen. Rechts van het risaliet twee schuifvensters met getoogde bovenlichten met roedenverdeling. Links kleinere vensters. In het dakschild eenvoudige dakkapellen onder lessenaardaken.

De achterzijde heeft geen architectonische geleding gekregen. In het midden een deur onder afdak met stoep en bovenlicht. Rechts een schuifvenster, links een tweeruits venster.

De rechter gevel (W) heeft een middenrisaliet met op de begane grond een erker onder een tentdak. In de drie zijden van de erker rechtgesloten schuifvensters met roedenverdeling. Erboven een dakkapel onder een afgewolfde steekkap met twee schuifvensters. Links van het risaliet twee schuifvensters met onder segmentbogen met bovenlichten met roedenverdeling. Rechts een deur en een deels dichtgezet venster.

Van het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. In sommige vertrekken is ook de detaillering bewaard, in de meeste zijn echter de vaste kasten en dergelijke in de jaren '60 verwijderd. In de gang een tochtportaal met geëtst glas en glas-in-lood.

Villa van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de architectonische vormgeving van de voorgevel en zijgevels

- de typologie met een grote verdiepingshoogte

- de beeldbepalende ligging

- de ruimtelijke en functionele relatie met de naastgelegen boerderij

- de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

512597
'Ora et labora'/ 'Beatrixhoeve'

Inleiding

Met de bouw van de BOERDERIJ (monumentnummer 512598) en naastgelegen VILLA (monumentnummer 512597) is begonnen op 7 oktober 1908. De bouw is, getuige de gevelsteen, in 1909 voltooid. Het boerenbedrijf is gebouwd in opdracht van Jan Leenders naar ontwerp van de architect Wieringa uit Coevorden door aannemer Van Dijk uit De Krim.

Tot 1937, het jaar waarin de familie Leenders het bedrijf na bemiddeling van de Oranjekanaal stichting verkocht aan de familie Pool, had de boerderij het opschrift "Ora et labora", sindsdien "Beatrixhoeve".

Het complex is in een, zeker voor De Krim, opmerkelijke architectuur uitgevoerd. Alleen aan de voorgevel van de boerderij en de voor- en zijgevels van de villa is bijzondere aandacht besteed, waardoor een vanaf de Hoofdweg gezien sterk beeldbepalend ensemble is ontstaan. Hoewel verschillend van stijl hebben beide gevels dezelfde architectonische geleding in de vorm van vakwerk geveltoppen.

Boerderij en villa zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de kwaliteit van de ontwerpen in een niet gebruikelijke combinatie van architectonische stijlen