Inleiding

VERENIGINGSGEBOUW dat in 1925 is opgericht in opdracht van "De Vereniging de IJsclub Oudkerk". Met de uitvoering was H.H. van der Meulen uit Oudkerk belast. Het gebouwtje, dat fraai is gelegen in het Oudkerkstermeer, is alleen per boot of op de schaats bereikbaar.

Omschrijving

Het verenigingsgebouw staat op 8 betonnen palen in het water. Het is opgetrokken in roodbruine baksteen onder lessenaarsdak gedekt met golfplaten. De topgevel is afgeknot, met toppilasters met daarop een metalen bol op de hoeken; ook de aanzet van dit geveldeel wordt geaccentueerd door twee gemetselde pilasters. Bovenin zijn vier jaartalankers aangebracht met het jaartal "19 25"; iets lager twee gevelstenen met de tekst: "IJsclub Oudkerk". De voorgevel wordt bijna geheel gevuld door een houten, samengesteld venster met horizontale roedeverdeling, onder een latei met daarboven een rollaag. In de rechter zijgevel zit een deur en een deels vernieuwd raam. De achtergevel heeft twee vensters; deur en vensters staan onder rollaag.

Waardering

Het verenigingsgebouw voor de Isclub Oudkerk uit 1925 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de typologische zeldzaamheid;

- vanwege de verzorgde architectonische vormgeving;

- vanwege de direct functionele en ruimtelijke relatie met het Oudkerkstermeer.

512580

Verenigingsgebouw Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
Aldtsjerk Oudkerkermeer,Marwei Ja
F 2021 Giekerk