Van Sminiaweg 29, Aldtsjerk

Inleiding

De GRAFHEUVEL met fraai geornamenteerde grafsteen op de begraafplaats van de Hervormde kerk in Aldtsjerk dateert uit 1857 en behoort aan de familie Van Sminia die ooit de Sminiastate en de Klinze in Aldtsjerk bewoonde.

Omschrijving

Een met gras begroeide grafheuvel waartegen schuin omhoog een hardstenen grafsteen met frijnslag is geplaatst. Op de bovenste helft van de steen zijn in een verdiept veld met rechthoekige lijst afbeeldingen gehouwen: een ridderhelm met drie veren (horend bij het familiewapen van Van Sminia), daaronder een kroon, waaronder de familiewapens van de families Van Sminia en Coehoorn van Scheltinga. In de vier velden van het Van Sminiawapen zijn een zandloper, drie stervormige ornamenten, een halve maan en een bloem afgebeeld; de vier velden van het ovale wapen van de familie Coehoorn van Scheltinga bevatten kruislings identieke motieven: twee velden met twee bloemen en twee velden met afbeeldingen van jachthonden en jachthoorns. Om de wapens heen een decoratieve lijst met lofwerk. Het onderste deel van het familiegraf bevat de tekst: "Jonkheer Arent Johannes Van Sminia, vroeger lid der ridderschap en der staten van Friesland geboren te Leeuwarden den 1 february 1806, gehuwd te Heerenveen den 31 october 1826, overleden te Oudkerk op den Huize De Klinse den 15 october 1857. Jonkvrouwe Clara Coehoorn van Scheltinga, geboren te Heerenveen den 19 january 1806, gehuwd aldaar den 31 october 1826, overleden te Oudkerk op den huize Sminia State den 13 december 1875."

Waardering

Het grafmonument uit het midden van de vorige eeuw is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzonder en zeldzaam type grafmonument;

- vanwege de ornamentiek;

- als bijzondere uitdrukking van het historisch belang van de familie Van Sminia voor de streek.

512572

Grafheuvel Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Van Sminiaweg 29 9064 KD Aldtsjerk BY Ja
D 1766 Giekerk