Grote Hornstweg 16, Eastermar

Omschrijving

BIJSCHUUR uit omstreeks 1912 van bruine gezande baksteen onder met zwarte Friese golfpannen gedekt zadeldak met wolfseind en uileborden. Houten dakkapel met lattendeurtjes in het dakschild aan de noordgevel. Getoogde stalvensters met sierroedeverdeling onder segmentboog strekken van gele kalkzandsteen in de zijgevels. Centraal in de achtergevel een opgeklampte staldeur met drieruits zijlicht.

De bijschuur is van algemeen belang:

- als ruimtelijk en functioneel essentieel onderdeel van het complex van rentenierswoning en bijschuur;

- vanwege de detaillering.

512545
Nieuw Stedma

Inleiding

Complex bestaande uit RENTENIERSWONING, aangebouwde schuur, en BIJSCHUUR, in 1912 gebouwd als rentenierswoning met schuur in opdracht van Durk Gjalts Reitsma naar een ontwerp van de architect B.J. Gros en Zoon uit Hurdegaryp. De rijk geornamenteerde rentenierswoning is opgetrokken in Art Nouveau verwante bouwstijl, het schuurgedeelte is opvallend hoog. Dit is het gevolg van de concurrentiestrijd tussen de broers Reitsma om het mooiste en fraaiste woonhuis in Eastermar. Achter de boerderij staat een BIJSCHUUR uit ongeveer dezelfde tijd. De boerderij is op het westen georiënteerd, en markant gesitueerd op de hoek van de Grote Hornstweg en de Seadwei, waaraan boerderijen en rentenierswoningen van dezelfde familie Reitsma staan. De bijschuur uit ongeveer dezelfde tijd als het woonhuis staat achter de boerderij. Een grote omhaagde voortuin met beuken en linde langs de openbare weg omgeeft het complex. Eenvoudige gemetselde HEKPIJLERS met gietijzeren naamborden staan bij de oprit. De overige bijgebouwen hebben geen monumentale waarde en vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Het complex bestaande een rentenierswoning met hoge schuur en een bijschuur uit 1912 met Art Nouveau ornamentiek is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de toegepaste bouwstijl, waarin Art Nouveau elementen zijn verwerkt;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het complex;

- vanwege de rijke detaillering van zowel in- als exterieur;

- vanwege de markante situering bij de entree tot 't Heechsân en in een buurt waar verschillende rentenierswoningen en boerderijen van de familie Reitsma staan.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Grote Hornstweg 16 9261 VW Eastermar BY Ja