Boerestreek 6, Eastermar

Omschrijving

Opvallende BIJSCHUUR met klokgevel in Ambachtelijk-traditionele trant, opgetrokken in bruine baksteen onder zadeldak met rietdekking en uileborden met zwanen. Staafankers in alle gevels. De klokgevel wordt afgesloten door een rollaag van gele baksteen. Centraal in de voorgevel een dubbele opgeklampte deur binnen eenvoudige gemetselde lijst met rondboog strek van gele baksteen. In de geveltop een rondboog venster met radiale roedeverdeling. In voor- en zijgevels kleine getoogde stalvensters met sierroedeverdeling. Centraal in de achtergevel dubbele opgeklampte inrijdeuren tussen zesruits rondboogvensters. Links een opgeklampte staldeur.

De opvallende bijschuur met klokgevel uit omstreeks 1890 is van algemeen belang:

- als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex;

- vanwege de bijzondere regionaal unieke vormgeving.

512542

Inleiding

Het complex bestaat uit een KOP-ROMPBOERDERIJ in Ambachtelijk-traditionele trant, een STOOKHOK en een BIJSCHUUR met opvallende klokgevel. De boerderij is in 1851 gebouwd: getuige een gevelsteen in de voorgevel is de eerste steen gelegd door Wilco Gjalts Reitsma. Het stookhok is uit dezelfde tijd en de bijschuur uit ongeveer 1890. Het complex staat op een opstrekkende kavel aan de oostzijde van de noord-zuid lopende Boerestreek; de boerderij is op het westen georiënteerd; het stookhok staat links naast de voorzijde van de boerderij; de bijschuur staat daarachter. Het erf is deels omgracht en heeft een lindenlaan aan de oostkant en een voortuin met grote beuk en kastanje. In de nabijheid staan, behalve de naastgelegen boerderij uit 1817, nog twee rijk uitgevoerde rentenierswoningen van dezelfde familie Reitsma.

Waardering

Het complex bestaande uit een kop-rompboerderij met bijbehorend stookhok en opvallende bijschuur is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang van de verschillende onderdelen;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de exterieurs van de complexonderdelen;