Aleida hoeve, Lopik

Inleiding

De langhuisBOERDERIJ `Aleida Hoeve' is in 1895 gebouwd in een eclectische bouwtrant met elementen uit de chaletstijl. In de rechterzijgevel is een gevelsteen ingemetseld met de tekst: `De eerste steen gelegd voor mijn oom C. Schep Hz door Hendrik Schep oud 6 jaar 22 juli 1895'. Het stalgedeelte is verbouwd tot woonruimte. Het erf is toegankelijk via een uit de bouwtijd stammend TOEGANGSHEK. Op het erf staan enkele bomen uit de tijd van de eerste aanleg, zoals een notenboom achter op het erf en leilinden voor de voorgevel. De boerderij ligt achter de Lekdijk in een ongerept weidelandschap van de Polder Willige Langerak.

Omschrijving

De aan de Lekdijk west gelegen langhuisboerderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een rietgedekt zadeldak met de nokrichting haaks op de weg. De gevels zijn boven een zwartgeschilderde gecementeerde plint opgetrokken in machinale baksteen met smalle voegen. De getoogde vensters met T-schuiframen hebben glas-in-lood bovenlichten. De symmetrisch opgezette voorgevel (zuidoost) is een puntgevel met in het midden een paneeldeur, voorzien van gietijzeren roosterwerk waarin paardenhoofden zijn gezet. Boven de deur bevindt zich een getoogd bovenlicht. Ter weerszijden zijn twee vensters met persiennes aangebracht. De topgevel bevat een drielichtskozijn, bestaande uit rondboogvormige zijlichten en een middenraam met driepasvormige beëindiging. De dakrand is voorzien van een uitgezaagde windveren met makelaars en op het haanhout de tekst "Aleida = Hoeve". In de rechter zijgevel bevindt zich links de eerste steen met eronder twee keldervensters met luiken. Rechts daarvan bevat de gevel een aantal vensters en een paneeldeur met gietijzeren roosterwerk en een snijwerk als bovenlicht, alsmede een aantal stalvensters. De symmetrisch ingedeelde achtergevel is een puntgevel, voorzien van vernieuwde deuren en vensters, deels in de bestaande openingen. De linker zijgevel bevat van links naar rechts een tweetal gewijzigde vensters, een getoogd stalvenster met gietijzeren tracering en een aantal grotere vensters. Het interieur heeft grotendeels de oorspronkelijke indeling behouden. De indeling bestaat uit een voorkamer met (voormalige) opkamer, een gang met polychrome vloertegels, een kaaskelder onder de opkamer en een achterkamer met schouw. Daarachter bevindt zich het voormalige stalgedeelte, waar zich de hoofdentree bevindt. In de huidige keuken bevindt zich een niet op de oorspronkelijke plaats gezette 19de-eeuwse van snijwerk voorziene schouw, waarboven een tableau van blauw-witte tegels, voorstellende een weidelandschap met koeien en boerderijen, is aangebracht. Onder de voorstelling staat de tekst: `Het land te bouwen is mijn lust, mijn hart en zinnen zijn bewust, te woonen bij het joelend vee, gelijk als vader Jakob déé.' Aan weerszijden van de schouw zijn blauw-witte tegeltableaus aangebracht met kooien met vogels.

Voor het huis staat een toegangshek van de ijzergieterij de `Pletterij' uit Den Haag, bestaande uit gietijzeren pijlers met pijnappelmotief, waaraan spijlen hekwerken zijn afgehangen.

Waardering

De boerderij met toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een langhuisboerderij uit het eind van de 19de eeuw, gebouwd in een eclectische bouwtrant met elementen uit de chaletstijl. De boerderij is van belang vanwege de herkenbaarheid, de bijzondere detaillering en de ornamentiek, zowel in het exterieur als in het interieur. Het pand heeft ensemblewaarde door de karakteristieke ligging achter de Lekdijk in het ongerepte polderlandschap van de Polder Willige Langerak.

Lekdijk west 26 A 3411 MV Lopik Ja
Lekdijk West 26 3411 MV Lopik