August's Hoeve, Lopik

Inleiding

De BOERDERIJ `August's Hoeve' is in 1903/1904 gebouwd in opdracht van jhr. Augustinus Frederik Carel Graswinckel. Graswinckel had als wens aan de dijk een herenhuis als zomerverblijf neer te zetten. Het pand mocht alleen worden gebouwd als er een boerderij bijgebouwd werd. Zo ontstond de HERENBOERDERIJ, waarvan het woonhuis het karakter heeft van een villa in de traditie van de overgangsarchitectuur met elementen van de chaletstijl en de neorenaissance. Er achter bevindt zich het stalgedeelte. Het is hierdoor één van de weinige panden aan de Lekdijk die twee bouwlagen tellen. De twee bouwlaag biedt uitzicht op aan de andere zijde van de dijk gelegen rivier de Lek.

Omschrijving

De achter de Lekdijk gelegen boerderij is opgetrokken op een T-vormige plattegrond. Het pand bestaat uit twee bouwvolumes: het voorhuis en het stalgedeelte. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels hebben een gecementeerde plint. Het voorhuis telt twee bouwlagen en heeft een asymmetrische opzet. De voorgevel is verlevendigd met hardstenen banden, siermetselwerk onder de daklijst en sluitstenen in de strekken boven de vensters en deuren. De geprofileerde bakgoot rust op houten klossen. De dakbedekking van het voorhuis bestaat uit gesmoorde kruispannen. De voorgevel (zuidgevel) telt vijf vensterassen. De T-schuiframen zijn deels gewijzigd. Het vooruitspringende linkerdeel is twee assige brede puntgevel, afgedekt met een zadeldak, waarvan de nokrichting nok haaks op de dijk staat. De eerste bouwlaag bevat twee vensters, de tweede bouwlaag openslaande balkondeuren met zijlichten en een drieruits bovenlicht. Hiervoor is een balkon op schoren gezet met een houten, decoratief uitgevoerde, balustrade. De topgevel bevat een schuifraam. De daklijst onder de windveren is uitgevoerd in ajourwerk en wordt bekroond door een makelaar. Het rechterdeel is drie venstereenheden brede langsgevel, afgedekt door een schilddak met de nokrichting evenwijdig aan de dijk. In de eerste bouwlaag bevindt zich links in een entreeportiek met een dubbele deur met bovenlicht. Rechts bevat de gevel twee vensters. De tweede bouwlaag bevat drie vensters. De linker- en rechterzijgevel hebben een identieke gevelindeling met in beide bouwlagen twee vensters. Tegen de nagenoeg blinde achtergevel is het stalgedeelte gezet, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak. De deel is voorzien van gietijzeren vensters met tracering onder segmentbogen. De rechterzijgevel bevat een ingang met rechts daarvan drie stalvensters. De achtergevel is een symmetrisch ingedeelde puntgevel met in het midden onder een segmentboog een dubbele inrijdeur met vensters, geflankeerd door een stalvenster en een mestdeur. In de middenas bevindt zich boven de inrijdeur een hooideur en een ventilatieluik. Aan weerszijden ervan in de geveltop is een gietijzeren roosvenster geplaatst. De interieurindeling van de boerderij is nagenoeg oorspronkelijk. Het voorhuis bevat onder meer een hal met een grote trap.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de ontstaansgeschiedenis waardoor de bijzondere combinatie is ontstaan van een woonhuis met het karakter van een villa met daarbij behorend een traditioneel stalgedeelte. De boerderij begin 20ste eeuw uitgevoerd in de traditie van de overgangsarchitectuur is gaaf wat betreft hoofdvorm en detaillering van zowel het exterieur als het interieur. Tevens heeft de boerderij ensemblewaarde door de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk.

Lekdijk Oost 4 3411 MN Lopik Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Villaboerderij