Oude Zeeweg 32, Noordwijk

Inleiding

Neo-Classicistisch GRAFMONUMENT, in 1829 opgericht door de families Van Limburg Stirum, Von Wulcknitz en Van Borselen.

Hier is onder meer Leopold, Graaf van Limburg Stirum, in 1840 bijgezet. Omdat het monument een centrale plaats inneemt op het oudste gedeelte van de begraafplaats is het zeer wel mogelijk dat de architect S. van der Paauw hiervoor het ontwerp leverde.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een grafkelder, afgedekt door een zware hardstenen grafzerk met in reliëf drie familiewapens, en een natuurstenen sarcofaag. Het monument bevindt zich binnen een afrastering van natuurstenen paaltjes met smeedijzeren ketting. De hardstenen sarcofaag staat op een basement en is op de hoeken voorzien van granieten/zandstenen zuiltjes. Het monument wordt bekroond door een zandstenen vaas. Op marmeren platen aan vier zijden staan de volgende teksten: zuid: `Grafmonument van Leopold, Graaf van Limburg Stirum, lid van het driemanschap, Ao 1813.' west en oost: `Geboren 12 maart Anno 1758.' `Overleden 25 juni 1840.'noord: `Zijne kleinkinderen Graaf van Limburg Stirum van Warmond. F.A.G. Graaf van Limburg Stirum van Noordwijk Anno 1885.

Waardering

Het uit 1829 daterende grafmonument is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gedenkteken van Leopold, Graaf van Limburg Stirum, een belangrijk staatsman in de Vaderlandse Geschiedenis, alsook Neoclassicistische vormgeving en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Tevens heeft het grafmonument ensemblewaarde vanwege de centrale situering op de begraafplaats en de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van het begraafplaatscomplex van Noordwijk.

511984
Begraafplaats met grafmonumenten

Inleiding

Uit vijf onderdelen bestaand complex van ALGEMENE BEGRAAFPLAATS van Noordwijk, in oorsprong daterende uit 1829, maar in 1931 uitgebreid met een TERRASSEN-AANLEG, een nieuwe MUUR en een BAARHUISJE. Op het centrale oudste gedeelte van de begraafplaats twee negentiende-eeuwse GRAFMONUMENTEN. Bij K.B. van 1 januari 1829 werd elke gemeente met meer dan 1000 inwoners verplicht buiten de bebouwde kom een begraafplaats aan te leggen. De algemene begraafplaats van Noordwijk werd nog datzelfde jaar geopend op een nagenoeg vierkant perceel, aangelegd door aannemer Timotheus van Paddenburg uit Warmond naar een ontwerp van Salomon van der Paauw, stadsarchitect van Leiden. De begraafplaats werd in 1931 aan de noord- en westzijde uitgebreid met een terrasmatige aanleg in de duinen. In dezelfde periode zijn de muur rond het terrein en het baarhuisje gebouwd. Mogelijk is daarbij gebruik gemaakt van bestaand muurwerk. Het metselwerk van de terrassen en de muur is in 1950 verbeterd en hersteld.

Vanaf de Oude Zeeweg leidt een oprijlaan naar het toegangshek in de zuidmuur van de begraafplaats. Het baarhuisje staat in de zuidoosthoek van de begraafplaats.

Waardering

De algemene begraafplaats van Noordwijk is van algemeen belang wegens cultuur- en (tuin)architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een begraafplaats buiten de bebouwde kom alsook vanwege de bijzondere terrasmatige aanleg, aangepast aan het geaccidenteerde duingebied. De negentiende-eeuwse grafmonumenten in de stijl van het Neoclassicisme en de Neogotiek zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De algemene begraafplaats bezit hoge ensemblewaarde vanwege de bijzondere ruimtelijke en functionele samenhang van de verschillende complexonderdelen.

Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Oude Zeeweg 32 2202 CG Noordwijk TO Ja
A 1224 Noordwijk