Inleiding

Spuisluis met ten westen daarvan de spuikom, gelegen in de in 1856 bedijkte Eerste Bathpolder. Tot de bedijking, naar aanleiding van de aanleg van de Rijn-Scheldeverbinding in 1967/76, grensde de sluis aan de Westerschelde.

Het sluisje is opgetrokken uit geelbruine baksteen en voorzien van natuurstenen (afdek)platen.

Bovenop het sluisje een ijzeren windwerk. De waterdoorlaat is een gemetselde boog, voorzien van een houten sluisdeurtje.

De oorspronkelijk min of meer ronde spuikom is gedeeltelijk verland. De omdijking is aanwezig en goed herkenbaar.

Waardering

Sluis en spuikom van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als karakteristiek waterstaatkundig element en van waarde vanwege gaafheid.

Spuisluis Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Bath Ten oosten v.d.Bathsedijk Ja