Sint Pieterspolder 1, Kruiningen

Omschrijving

Wagenschuur op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit zwart geteerde gepotdekselde houten delen, één bouwlaag hoog met een zadeldak. Alle randen van de gevelopeningen en de hoeken zijn wit geschilderd.

De kopgevel aan de straatzijde wordt op de begane grond over de gehele breedte ingenomen door twee stel houten wagendeuren.

De noordoostelijke langsgevel is tegen de platte aanbouw van de dwarsdeelschuur gebouwd.

De zuidoostelijke kopgevel bevat op de begane grond één stel houten wagendeuren.

De zuidwestelijke langsgevel bevat onder meer een klein raampje met verticale roede.

Het zadeldak is gedekt met gesmoorde tuile du nordpannen en voorzien van gootlijsten en overstekken op uitgesneden houten klossen en van makelaars.

Wagenschuur van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, ensemblewaarde en gaafheid.

511375

Boerderij in 1900 gebouwd in opdracht van een verzekeringsmaatschappij en vervolgens verpacht.

Oorspronkelijk gebouwd zonder woonhuis. Het woonhuis, dat in 1914 werd gebouwd, valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Boerderijcomplex bestaande uit een dwarsdeelschuur, een wagenschuur, een varkenshok, een paardenstal/graanopslag en twee gekoppelde arbeiderswoningen. De gebouwen zijn uitgevoerd in streek-eigen bouwtrant. Behalve de arbeiderswoningen en het varkenshok zijn de gebouwen grotendeels opgetrokken uit zwart geteerde, gepotdekselde houten delen en voorzien van wit geschilderde randen om de gevelopeningen en de hoeken.

De dwarsdeelschuur staat evenwijdig aan de straat en in het verlengde daarvan bevindt zich de wagenschuur die door middel van een bouwdeel met plat dak hieraan vastgebouwd is. Aan de overzijde van de straat bevindt zich de houten paardenstal annex graanopslag, eveneens evenwijdig aan de straat. Het varkenshok staat ten zuidoosten van de dwarsdeelschuur. De arbeiderswoningen bevinden zich ten zuiden van de dwarsdeelschuur, min of meer evenwijdig aan de Katsedijk.

Waardering

Boerderijcomplex van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden, ensemblewaarde en gaafheid.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Sint Pieterspolder 1 A 4416 RJ Kruiningen Ja