Hoofdstraat 20, Kruiningen

Omschrijving

Dokterswoning op min of meer vierkante plattegrond met diverse uitbouwen, één bouwlaag en een kapverdieping hoog. De woning is opgetrokken in rode baksteen en voorzien van siermetselwerk in gesmoorde steen, natuurstenen waterlijsten, stoeptreden en hoekblokken ter plaatse van de verjonging van de toren. Rondom overhangende daklijsten op rijk uitgesneden houten schoren. De westgevel bevat rechts een topgevel, links daarvan een langsgeveldeel met de ingang en geheel links een hoektoren. De topgevel is op de begane grond voorzien van twee houten T-vensters, in de top een drielichtvenster met houten kozijnen onder een gemetselde boog. De sterk overkragende kap op rijk geprofileerde houten korbeelconstructie, wordt in de nok bekroond door een spits.

Het iets terugliggende langsgeveldeel bevat rechts de houten paneeldeur met bovenlicht met levensboom en links daarvan een houten T-venster. Op de verdieping twee houten T-vensters, ieder onder een gemetselde rondboog met daarboven door de gootlijst heen brekende dwarskapjes voorzien van een spits. De hoektoren is twee bouwlagen hoog, met vierkante begane grond, overgaand in een achthoekige bovenbouw bekroond door een achthoekige torenspits boven een overkragende daklijst op schoren.

De noordgevel is rechts voorzien van de hierboven genoemde hoektoren, links daarvan een langsgeveldeel met zij-ingang, vervolgens een risalerende topgevel en een langsgeveldeel. De topgevel bezit op de begane grond een (vernieuwd?) drielingvenster en op de verdieping een gekoppeld venster. De sterk overkragende kap is voorzien van eenzelfde schoorconstructie als bij de topgevel aan de westgevel. Links van de topgevel een langsgeveldeel met op de begane grond een T-venster en daarboven een door de overkragende gootlijst heen brekende dakkapel met dwarskapje, voorzien van een overkragende daklijst op schoren en houten beschot in de top en bekroond door een spitsje.

De oostgevel bestaat uit een topgevel aan de rechter zijde en een langsgeveldeel links. Op de begane grond een T-venster, een eenvoudige houten deur met bovenlicht en drie kleinere vensters. In de topgevel twee houten schuiframen en bovenin een klein rond raampje. De sterk overkragende kap is voorzien van eenzelfde schoorconstructie als bij de overige topgevels. In het dakvlak van de langsgevel bevinden zich twee dakkapellen met dwarskapje, overkragende daklijst op schoren en houten beschot en een bekroning van een spitsje. De linker dakkapel doorbreekt de overkragende gootlijst.

De zuidgevel is een langsgevel met in het midden een risalerende topgevel. Het rechter deel bevat op de begane grond een sobere deur met bovenlicht en een T-venster; in het dakvlak een dakkapel die de gootlijst doorbreekt, hetzelfde vormgegeven als de dakkapellen in de oostgevel. De topgevel is op de begane grond voorzien van twee houten T-vensters en in de top van een dubbel venster. De sterk overkragende kap is voorzien van eenzelfde schoorconstructie als bij de overige topgevels.

Tegen het linker langsgeveldeel is op de begane grond, enkele jaren na de bouw van de woning, een rechthoekige serre aangebracht. Deze is voorzien van grote vensters en een dubbele terrasdeur en gedekt met een licht hellend zinken dakje. De terrasmuur aan deze zijde van de woning is niet origineel en komt niet voor bescherming in aanmerking.

In het interieur zijn onder meer de kamers en suite met houten schuifdeuren, houten binnenluiken, enkele sobere plafonds en houten trappartij van belang.

Waardering

Dokterswoning van architectuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid en zeldzaamheid van een dergelijk stijlvoorbeeld.

511371

Dokterswoning met koetshuis, in 1898 gebouwd in chalet-stijl.

Woning met ten oosten daarvan het koetshuis, gelegen op ruim perceel.

Woning voornamelijk opgetrokken uit rode baksteen, koetshuis eveneens voorzien van houten beschot.

Waardering

Dokterswoning en koetshuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en vanwege gaafheid.

Dokterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Hoofdstraat 20 4416 AD Kruiningen Ja