Middelwijk, Middenbeemster

Inleiding

Rond 1880, in sobere eclectische trant, gebouwde VILLA, genaamd "Middelwijk", gesitueerd aan de westzijde van de Middenweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden. Het pand staat op de hoek met de haaks op de Middenweg staande Schoolstraat. De villa werd in oorsprong gebruikt als onderwijzerswoning, vervolgens als burgemeesterswoning en is thans (1995) in gebruik als polderhuis.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde villa bestaande uit twee bouwlagen onder dwars schilddak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de Middenweg. Op de beide nokpunten staat een vierkante schoorsteen. Het schilddak heeft zwarte Hollandse pannen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Ter hoogte van de verdiepingvloer loopt een gepleisterde cordonlijst over de voorgevel en de beide zijgevels. Deze drie gevels worden afgesloten door een hoofdgestel. De achtergevel heeft alleen een kroonlijst. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen met in de middelste as een licht risalerende middenpartij met dubbele paneeldeur voorzien van sierlijke roosters op de parterre, T-vormig schuifvenster op de verdieping en gedecoreerde dakkapel boven de kroonlijst. De overige assen bevatten schuifvensters die evenals de bovenlichten van de paneeldeur afgeronde hoeken aan de bovenzijde hebben.

De rechterzijgevel (N) en de linkerzijgevel (Z) zijn in opzet gelijk en hebben elk twee vensterassen met op parterre en verdieping T-vensters, identiek aan de vensters in de voorgevel.

De achtergevel gaat merendeels schuil achter aangrenzende bebouwing.

Waardering

De villa Middelwijk, in sobere eclectische trant, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voorname 19de-eeuwse eclectische woonhuisarchitectuur op het platteland. De villa heeft ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de 19de-eeuwse bebouwing aan de Middenweg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511360
Provincie
Gemeente

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Onderwijzerswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Schoolstraat 9 1462 JC Middenbeemster Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 1429 Beemster
K 1431 Beemster
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
Naar boven