Midwouder Dorpsstraat 24, Midwoud

Omschrijving

Rijk gedecoreerd TOEGANGSHEK behorende bij het villacomplex Mariënhof bestaande uit geprofileerde gietijzeren pijlers met pijnappelbekroning en sierlijk gesmede zijvoluten en hekwerk met pijlpunten. Het hek staat op een brug over de wegsloot die de Midwouder Dorpsstraat scheidt van het terrein van Mariënhof. De eveneens onder de bescherming vallende brug heeft ingezwenkte muren in rode baksteen, afgedekt met platen hardsteen.

Waardering

Toegangshek met bijbehorende brug zijn van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex "Mariënhof".

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510877
Complexnaam
Marienhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de noordzijde van de Midwouder Dorpsstraat gelegen villacomplex "Mariënhof" bestaande uit voormalige burgemeesterswoning (1867) met bijbehorend KOETSHUIS en TOEGANGSHEK in eclectische trant met invloeden van Chaletstijl in opdracht van de toenmalige burgemeester van Midwoud, de grondbezitter F. Groot.

Omschrijving

De villa ligt op geruime afstand van de weg en wordt hiervan gescheiden door een sloot en een tuin met volwassen geboomte. Het toegangshek staat op een brug die de verbinding vormt tussen de Midwouder Dorpsstraat en de ten westen van de voortuin gelegen oprijlaan. Het koetshuis staat aan het einde van de oprijlaan ten noordwesten van de villa. De noklijnen van villa en koetshuis staan haaks op de Midwouder Dorpsstraat. Beide zijn voorzien van rijk houtsnijwerk.

Waardering

Het uit 1867 daterende villacomplex "Mariënhof" met bijbehorend koetshuis en toegangshek is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voorname 19de eeuwse architectuur op het platteland. Het complex heeft daarbij ensemblewaarde als prominent onderdeel van het gaaf bewaard gebleven 19de-eeuwse dorpsbeeld van de Midwouder Dorpsstraat.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Midwouder Dorpsstraat 24 1679 GB Midwoud BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 180 Noorder-Koggenland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1876 1876 vervaardiging
Naar boven