Valgeweg 2, Feerwerd

Inleiding

PASTORIE gebouwd in 1882-83 door aannemer J. Huizinga uit Oldehove in Eclectische stijl, behorende bij de Nederlands Hervormde kerk van Feerwerd. Het pand is in het midden van het dorp gelegen, op het kruispunt van het Oldehoofsche Kanaal en de Valgeweg. Ten noorden van de pastorie staat de Nederlands Hervormde kerk ( apart monumentnummer 15553), waarmee het pand in relatie staat. Op de plek van de pastorie stond vroeger een oude weem, een pastorie-boerderij; de boomgaard opzij van het huis is nog een restant hiervan.

Omschrijving

Eén bouwlaag hoge pastorie op vierkante plattegrond, gemetseld van rode baksteen en gedekt door een afgeknot schilddak met geglazuurde blauwe platte Friese pannen; op vier hoeknokken een gemetselde schoorsteen. Gevels hebben een in blokken gepleisterde plint met aan de bovenzijde een waterlijst, op hoeken bakstenen pilasters en worden beëindigd door kroonlijst. Vensters zijn T-vensters die aan bovenzijde getoogd zijn en beëindigd worden door strekken; in bovenlichten imitatie van glas-in-lood.

Entree bevindt zich in middenrisaliet van zuidgevel; in portiek een dubbele paneeldeur met gedecoreerde gietijzeren roosters voor de vensters en erboven een licht getoogd bovenlicht; links van voordeur in plint van de zijwand van het portiek in een plaquette de letters 'H.W.K.T.' en 'H.A.'; rechts van voordeur in een zelfde plaquette 'ANNO 1883'; stoep met bordes en aan weerszijden een opgang van vier treden; hekwerk van stoep is niet-origineel. Aan weerszijden van middenrisaliet twee vensters met daaronder in plint twee keldervensters; keldervensters zijn aan bovenzijde getoogd. Boven middenrisaliet een dakkapel opgemetseld van rode baksteen en gedekt door een zadeldak met geornamenteerde windveren en gootlijsten; in voorgevel van dakkapel een T-venster met getoogd bovenlicht en beëindigd door strekken; in zijgevels van dakkapel een driehoekig venster. Oostgevel wordt door twee pilasters in drie gevelvelden verdeeld. Voorste gevelveld heeft twee vensters met daaronder twee dezelfde keldervensters als in zuidgevel; middelste gevelveld heeft een venster; achterste gevelveld heeft twee vensters, dicht naast elkaar, waarvan een niet-originele kozijnen heeft. Westgevel heeft twee vensters met daaronder twee dezelfde keldervensters als in zuidgevel, twee terrasdeuren met getoogd bovenlicht en beëindigd door strekken en met een gezamenlijke stoep van baksteen, een paneeldeur met venster, bovenlicht en gepleisterde stoep en ernaast een klein vierkant venster. Noordgevel heeft geen gepleisterde plint; paneeldeur met rechthoekig bovenlicht dat beëindigd wordt door strekken en met een lage stoep van baksteen; ernaast een klein rechthoekig venster beëindigd door strekken en een verticaal zesruits segmentboogvenster met gietijzeren roeden.

INTERIEUR is, wat indeling op de begane grond betreft, grotendeels origineel met centrale middengang en aan weerszijden vertrekken. Voorste twee kamers hebben originele vensterbanken met blinden en een geornamenteerde houten schoorsteenmantel. Centrale gang bestaat uit twee delen; voorste gedeelte heeft plafond met eclectisch stucwerk, paneeldeuren en een dubbele tochtdeur met gekleurd en gezandstraald glas. Kelder heeft originele indeling en rode plavuizen op de vloer.

Pastorie van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een pastorie uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

-vanwege de sobere, maar fraaie vormgeving en ornamentiek

-vanwege de hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur

-vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de Nederlands Hervormde kerk, waarmee het een complex vormt

-vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp Feerwerd

Pastorie(K) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja