Hunzeweg 36, Winsum

Omschrijving

IJzeren OPHAALBRUG met hameipoort, vakwerkbalans, langsschoren en hangstangen. De brug heeft een onderbouw van gewapend beton en een rijdek van asfalt tussen verhoogde voetpaden. De brugleuningen zijn van gewalst ijzer en bestaan uit in het brugdek vastgeklonken ijzeren stijlen die met elkaar verbonden worden door drie buizen. Het brugdek is in het midden aan weerszijden verbreed, waarop de bedieningsinrichtingen zijn aangebracht.

Ophaalbrug van algemeen belang

- als vrij gaaf voorbeeld van een ophaalbrug uit het begin van de jaren dertig

- vanwege de functionele relatie met de verschillende onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de ruimtelijke en historische relatie met café Hammingh dat reeds rijksmonument is

- als onderdeel van de waterbouwkundige werken in het Reitdiep

510788
Complex Hunzeweg

Inleiding

Complex, bestaande uit een OPHAALBRUG, twee DIJKCOUPURES, een SCHOTBALKHUISJE en een BRUGWACHTERSWONING met aangebouwde SCHUUR. De brug ligt over het Reitdiep en verbindt het dorp Garnwerd met de overkant, de weg naar Winsum via Klein Wetsinge. De brug kwam in de plaats van een pontveer dat sinds 1887 in gebruik was. Voor die tijd zorgde een voetveer voor de overtocht. Beide veren werden geëxploiteerd door de familie Hammingh, die toen een herberg op de dijk bij de brug had. In 1930 werd het verzoek aan de Gedeputeerde Staten het veer door een brug te vervangen, ingewilligd. Tevens zou een brugwachterswoning gebouwd worden en zouden nieuwe coupures aangebracht worden in de oostelijke en westelijke Reitdiepsdijk, omdat de weg verbreed moest worden. Het hele complex is in de jaren 1932-33 door de Provinciale Waterstaat uitgevoerd.

De brugwachterwoning, gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele trant, ligt op de westelijke Reitdiepsdijk tussen café Hammingh (monumentnummer 15574) en de westelijke dijkcoupure. Een groene haag markeert de begrenzing van de woning, die aan de oostkant via een hoge houten trap bereikbaar is. Op de oostelijke Reitdiepsdijk ligt naast de dijkcoupure een schotbalkhuisje. De brug die zowel aan de oost- als de westzijde via een dijkcoupure toegankelijk is, heeft na 1945 enkele wijzigingen ondergaan. De oorspronkelijke met de hand te bedienen brug is nu elektrisch bestuurbaar en midden op de brug is een bedieningshuisje met trap aangebracht, dat buiten rijksbescherming valt.

Waardering

Complex bestaande uit een ophaalbrug, twee dijkcoupures, een schotbalkhuisje en een brugwachterswoning, van algemeen cultuurhistorisch belang

- als vrij gaaf voorbeeld van een brugcomplex uit het begin van de jaren dertig

- vanwege de functionele samenhang tussen de verschillende onderdelen